Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolverket om lärarlegitimationer: ”I de flesta fall har vi rätt”

Publicerat måndag 11 mars 2013 kl 15.07
"Finns det minsta frågetecken ska det utredas"
(7:42 min)

Skolverket vill inte kommentera enskilda ärenden men välkomnar att lärare som är missnöjda med beslut angående lärarlegitimationen överklagar till förvaltningsrätten.

Niklas Westin är enhetschef på Skolverket och ansvarig för avdelningen som handlägger lärarlegitimationer. Han lyssnar på Inga-Lill Granbergs berättelse om ärendet som nu sedan i höstas är uppe i förvaltningsrätten. När hon fick sin lärarlegitimation saknade hon behörighet i vissa ämnen - medan hennes kurskamrater som gått exakt samma utbildning fått bifall.

Niklas Westin kan inte kommentera det enskilda fallet men har förstås en spontan reaktion:

– Om allt skulle vara exakt lika förefaller det märkligt, men i övrigt kommenterar vi inte enskilda fall.

På Skolverket är det ett 80-tal personer som dagligen handlägger just ärenden som rör lärarlegitimationer. Inga-Lill Granberg som fått avslag, menar att det måste finnas risk för godtycke i handläggningen.

– Risker finns alltid så länge människor än inblandade, men just därför lägger vi stor vikt vid likvärdiga och rättsäkra, bedömningsriktlinjer, kostaterar Niklas Westin, Skolverket.

– Det måste finnas stöd för beslutet i riktlinjerna. Finns det minsta frågetecken ska det utredas, innan läraren får sin legitimation.

Niklas Westin, Skolverket, välkomnar möjligheten för lärarna att ompröva beslut de finner felaktiga.

– Om vi missar eller gör något felaktigt så är det ju bra att vi får våra beslut prövade och rättade.

Hittills har 1400 lärare överklagat beslut av 83.000 utfärdade legitimationer.

– Av dessa har ungefär hälften hamnat i förvaltningsdomstolen. Hittilss har vi fått hundra avgöranden och i de allra flesta fall har vi tagit rätt beslut och i de fall det blivit fel har vi korrigerat, kommenterar Niklas Westin, Skolverket.

Han beklagar vidare att handläggningstiden varit lång när det handlar om lärarlegitmationer, men menar att Skolverket nu gör allt för att de lärare som lämnar in ansökningar under våren ska få besked under sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".