Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utesluter inte en förbifart vid Mertainen

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 11.45
Provsprängning i dagbrottet i Mertainen. Foto: LKAB.

LKAB har tittat på om det går att bygga en fungerande förbifart vid den framtida gruvan i Mertainen utanför Svappavaara.

Bakgrunden till det är att väg E10 måste stängas när det sprängs i dagbrottet.

– Vi har ett antal olika alternativ och vi kommer att jobba med intressenter som kommunen för att hitta en lösning som passar bäst för kommunen, medborgarna och företaget, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling på LKAB.

Det har ju från kommunens håll hörts synpunkter kring det här att man vill se en alternativ väg?

– Jo, det är ett av de alternativ som studeras och vi får väl se vilken väg vi kommer att välja. Men vi är alldeles övertygade om att vi gemensamt kommer att hitta en bra lösning på det här, säger Per-Erik Lindvall.

Men det finns fler aktörer på banan. Trafikverket är väghållare och länsstyrelsen bevakar frågan eftersom E10 är utpekat som ett riksintresse.

Dagbrottsgruvan i Mertainen planeras öppna hösten 2014 men det är först efter ett års brytning som E10 ligger inom riskzonen för stenkast vid sprängning.

Just nu pågår förhandlingar i mark- och miljödomstolen och det som LKAB presenterar är att vägen stängs vid sprängningar och att gruvbolaget upprättar rutiner med SOS Alarm för att veta om en brådskande transport är på gång. Kiruna kommun vill i vart fall se en förbifart.

– De här lösningarna kan bli ganska komplicerade. Det är mycket folk som ska veta rätt saker vid rätt tillfälle. Vi anser att det finns en risk att det kan bli fördröjda räddningsinsatser eller att folk som behöver åka förbi för att de ska till sjukhuset till exempel, att de eventuellt kan fastna vid en avstängning, säger Thomas Winnberg som är kommunens räddningschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".