Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunen försvarar beslut att gynna basketklubbarnas aktiebolag

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 06.00
Vi tycker vi har rätt att fatta ett sån't här beslut
(1:08 min)
Inger Fältros Lundgren, Luleås kommunjurist. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Luleå kommun tillbakavisar påståendet om att det är fel att ge basketklubbarnas arenabolag rätten att arrangera mässor, kongresser, konserter och rätten att få driva restaurang i Pontushallen.

Beslutet är överklagat - därför har Arenabolaget och namnbytet på arenan lagts vilande i väntan på Förvaltningsrätten dom. Kommunen anser att beslutet i fritidsnämndens gått rätt till.

– Vi har yttrat oss till Förvaltningsdomstolen tycker att överklagandet ska avslås, säger kommunjuristen Inger Fältros Lundgren. Vi anser att vårt beslut är fattat i enlighet med kommunallagen och EU-principerna.

Den person som överklagat, anser att kommunen gynnar en enskild näringsidkare. Han anser att det strider mot likställighetsprincipen att ge basketklubbarnas Arenabolag rätten till kommersiella och inkomstgivande verksamheter i Pontushallen.

– De synpunkterna tycker vi inte är några skäl till att beslutet ska ändras, säger Inger Fältros Lundgren.

Luleå kommun menar att rättspraxis ger kommunen rätt att stödja idrottsföreningar, kulturföreningar och andra verksamheter. Att göra upp med Arenabolaget istället för med klubbarna, trots att Arenabolaget är ett aktiebolag förändrar inte saken, menar kommunen.

– Man måste alltid titta på hur olika uppgörelser och avtal ser ut och på vilket sätt kan man ta sådana här beslut. Det är alltid en bedömning i det enskilda fallet, säger Inger Fältros Lundgren.

På Förvaltningsrätten kan man inte ge besked om ärendet kan handläggas före semestrarna. Arenabolaget ägs av LF Basket och Northland Basket gemensamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".