Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kaunisvaaragruvan räddad – glädje och skepsis i Pajala

Uppdaterat onsdag 5 juni 2013 kl 06.45
Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 12.39
"Man kan aldrig vara riktigt säker"
(1:25 min)
Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio.

Northlands gruva i Kaunisvaara ser ut att leva vidare. De gamla obilgationsägarna godkände räddningspaketet.

För en liten stund sedan godkände Northland resources gamla obligationsägare räddningspaketet från förra veckan som bland annat innebär att storföretagen LKAB, Folksam och Peab går in med pengar i gruvprojektet.

Det innebär att bolaget får in de drygt två miljarder kronor som behövs för att kunna växla upp produktionen och göra gruvan lönsam.

– Nu är vi glada, det är många som hållit tummarna. Nu kan vi andas ut - lite. Det återstår mycket men det här ger oss arbetsro, säger Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg (S) till P4 Norrbotten.

Den spärr som funnits för Northlands bankkonton har tagits bort och gruvan kommer inom kort att öppnas igen efter att ha stått stilla i tio dagar.

– Det innebär att bolaget omgående kan börja vidta åtgärder för att kunna starta produktionen igen, säger bolagets rekonstruktör Lars Söderqvist.

Han räknar med att produktionen inom "ett antal dagar" kommer att vara på samma nivå som före produktionsstoppet.

– Det är positivt att de har röstat med en rätt övertygande majoritet för det här förslaget. Bortsett från att det är bra för bolaget är det enligt min uppfattning även väldigt bra för obligationsinnehavarna, tillägger han.

Eva Kaijser, finanschef på Northland resources, bedömer att den extra bolagsstämma som Northland kallat till den 28 juni kommer att godkänna räddningsplanen.

Rekonstruktionen av Northland Resources, noterat på Oslobörsen, går nu in i en ny fas enligt Lars Söderqvist.

Nästa steg i processen blir att Söderqvists rekonstruktionsplan ska antas av en domstol, för att därefter godkännas av en stämma i det Luxemburg-baserade holdingbolaget.

I rekonstruktionsplanen, som Söderqvist hoppas ha färdigställt i slutet av nästa vecka, ingår bland annat en ackordsuppgörelse mellan bolaget och dess fordringsägare.

TT: Räcker de här pengarna?

– Det har under hela det här arbetet inte framkommit några synpunkter som tyder på att den information som bolaget har eller de bedömningar bolaget gör på något sätt är felaktiga. För mig är det väldigt betryggande, säger Söderqvist.

Han hänvisar dels till bolagets egna prognoser av likviditeten och finansieringsbehovet, och de oberoende utvärderingar som därtill har gjorts av investerare.

Gruvfackets ordförande i Malmfälten Tomas Nilsson tycker att uppgifterna om att utländska fonder ville tvinga fram en konkurs för Northland visar på riskerna med utländskt ägande.

– Det är rätt obehagligt att någon på andra sidan jordklotet kan påverka, som i det här fallet, sysselsättningen för våra medlemmar i Pajala, säger Tomas Nilsson.

– Det visar hur det kan bli med utländskt ägande, och därför är det så viktigt med svenskt, säger han.

TT: Men det är ju utländskt kapital som gjort det möjligt att öppna gruvan i Pajala.

– Ja, det är ju det vi tyckt under hela resan att det är olyckligt att det inte funnits mer intresse från svenskt sida, säger Tomas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".