Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Samiska väljarvanor kartläggs i omfattande forskningsprojekt

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 05.42
"Jag är naturligtvis nyfiken på det låga valdeltagandet"
(2:46 min)
Ulf Mörkenstam: Foto: Jörgen Heikki/ Sveriges Radio Sameradion

Samiska väljarkårens väljarvanor ska kartläggas i den mest omfattande undersökningen som någonsin gjorts på svensk sida.

I dagarna har ett frågeformulär gått ut med 53 frågor till 5000 slumpvis utvalda personer ur Sametingets röstlängd.

Bakom studien står ett samnordiskt forskningsprojekt där Ulf Mörkenstam från Stockholms universitet är en av de ansvariga - och han hoppas bland annat få svar på varför valdeltagandet i sametingsvalet sjunker - senast ner till 54,4 procent.

En liknande studie har nämligen gjorts i Norge som visade att det fanns olika skäl till att registrera sig till Sametingets röstlängd.

-Det kunde handla mer om identifikation och identitet än om politiskt intresse. Det är en intressant fråga hur det ser ut i Sverige också, säger statsvetaren och projektledaren Ulf Mörkenstam vid Stockholms universitet.

Det är universiteten i Stockholm och Umeå som tillsammans med forskare i Norge fått åtta och en halv miljon kronor för ett forskningsprojekt knutet till sametingsvalen i Sverige och Norge i år.

Projektet är uppdelat i tre delar; forskarna ska göra en analys av den samiska politiska historien och de ska samla in uppgifter från de föregående valen.

Men huvuduppgiften är en väljarundersökning i samband med årets val där forskarna via djupintervjuer vill skapa sig en bild av den samiska väljarkåren.

Hur de röstar, vilka övervägande som ligger bakom, vilka frågor de anser vara viktiga och var de får information om partiernas politiska ståndpunkter är några av de frågor forskarna vill få svar på.

Dessutom ska enkäten svara på väljarkårens syn i en rad andra frågor som rör inflytande och demokrati.

Kristina Nordling från Sametingspartiet Min geaidnu är ledamot i Sametingets valnämnd - och hon hoppas mycket på den här undersökningen.

-Jag är naturligtvis nyfiken på vad det låga valdeltagandet beror på. Om det beror på Sametingets begränsade inflytandet så är det argument för att Sametingets självstyrelsearbete måste komma igång, säger Nordling. I dagarna har alltså ett frågeformulär gått ut till 5000 personer ur Sametingets röstlängd - projektet har en målsättning 40 procents svarsfrekvens, även om Ulf Mörkenstam skulle nöja sig med en betydligt lägre andel. Och han hoppas att regering och riksdag viker särskilda pengar för detta till varje sametingsval. - Det är en viktig information som ännu inte finns och vi hoppas kunna bygga upp kunskap om väljarkåren och samisk politik som kan vara till nytta för Sametinget och det samiska samhället, säger Mörkenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".