Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dina bilder lagras i Luleå – nu invigs Facebooks serverhallar

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 15.56
Stort marknadsföringsvärde för Luleå
(1:24 min)
Luleå näringslivs chef, Matz Engman. Foto: Nils Eklund/Ekot i Luleå

Alla dina bilder och statusuppdateringar på Facebook kommer från och med nu att lagras i den nya, omtalade, serverhallen i Luleå. På onsdagen invigs Facebooks första och största serverhall utanför USA, något som lockat medier från hela världen.

Marknadsföringsvärdet uppskattas till hundratals miljoner, det säger Matz Engman, VD för utvecklingsbolaget Luleå Näringsliv.

– Det medieutrymme som Facebook i Luleå har fått är värt åtminstone 200 miljoner i annonser, säger Matz Engman.

På uppdrag av Tillväxtverket pågår nu forskning på Luleå tekniska universitet, för att få fram mer exakt vad Facebooks placering av serverhallen i Luleå har fått för effekter. Professor Håkan Ylinenpää har påbörjat en studie som bland annat ska försöka få fram siffror på just marknadsföringsvärdet.

Att få fram dessa siffror är en utmaning, och den uppskattning som Mats Engman pratar om, tror Håkan Ylinenpää bara är en uppskattning.

– Med den här studien hoppas jag att vi får fram mer exakt vilken effekt som Facebooks etablering i Luleå har fått, säger Håkan Ylinenpää.

Håkan Ylinenpää berättar att en klassisk metod för att få fram marknadsföringsvärdet är att mäta vad som skrivits i spaltmillimeter. Det innebär att de undersöker hur omskriven och omtalad etableringen har varit i medierna och sedan försöker omvandla det till ett värde.

– Jag tror att med en kombinationen av mätningar med spaltmillimeter och mer kvalitativ data, så kan vi få en hygglig uppfattning om hur detta har bidragit till att skapa en ny bild av Norrbotten, säger Håkan Ylinenpää.

Studien ska vara klar i mars 2014 och ska även innehålla svar på varför Facebook valde att etablera sig i Luleå samt lärdomar för framtiden.

Mer om serverhallarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".