Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Luleå

Facebook eldar för kråkorna

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 10.12
"Det är nästa utmaning"
(2:12 min)
Foto: AP Photo/ Marko Drobnjakovic/Scanpix.

I dag tas Facebooks första serverhall i Luleå i drift. Anläggningen har beskrivits som extremt energieffektiv men kommer samtidigt inte kunna ta tillvara stora mängder spillvärme som datorerna genererar.

Enligt Sven Werner, professor i energiteknik vid högskolan i Halmstad, så är det bara tre områden i Sverige som skulle klara att ta till vara spillvärmen från datacentret.

– Det egentligen bara är Malmö, Göteborg och Stockholmsområdet som kan absorbera en sådan stor värmemängd. Det är tillräckligt många människor som bor där och tillräckligt många byggnader som kräver så mycket värme, säger professorn.

I dag driftsätter Facebook sitt tredje så kallade "moln", en jättelik grå lagringscentral, i utkanten av Luleå där tusentals dataservrar ska lagra de flera hundra miljoner Europaanvändarnas bilder och uppdateringar.

Anläggningen drivs av vattenkraft och nedkylningen av servrarna sker med hjälp av den svala norrländska luften. Men samtidigt kommer värme från datorerna att behöva släppas ut.

– Det är ett steg i rätt riktning att lägga det i Luleå men nästa steg att återvinna värmen är den stora utmaningen, säger Sven Werner.

Betydligt mindre datalagringsanläggningar har de senaste åren börjat leverera sin spillvärme till fjärrvärmeleverantörer, till exempel i Helsingfors och i Stockholm har internetleverantören Bahnhof och Fortum inlett ett samarbete som på sikt ska värma omkring 1600 stycken 90 kvadratslägenheter.

Men i Luleå som är betydligt mindre skulle det inte bli lönsamt för Facebook att göra samma sak. Där har SSAB:s leveranser redan mättat fjärrvärmenätet, och dessutom skulle det krävas för stora investeringar för att värma upp "dataspillvärmen" så att den kan bli fjärrvärme, förklarar Luleå kommuns näringslivschef Matz Engman.

– Den luft som släpps ut i ett datacenter är av väldigt låg energi. Det kanske är 35-40 grader och ska den då värmas upp på plats så finns det inte ekonomi i det eftersom det är så billig fjärrvärme.

Vilka krav ställde ni på Facebook från början när det gällde att ta tillvara på värmen?

– Det fanns inga sådana krav utan det är en miljömässig verksamhet som genererar en hel del arbetstillfällen, inte bara i hallen utan kringeffekterna blir rätt stora eftersom serviceindustrin behöver följa med.

Mer om serverhallarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".