Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jägarfamiljer som äter mycket kött ska kartläggas

Uppdaterat onsdag 19 juni 2013 kl 15.06
Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 14.17
"Det är väl bra att få veta"
(2:00 min)
Ammunition hittad i grytkött från älg. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Svenska storkonsumenter av viltkött ska nu kartläggas av Livsmedelsverket. Flera studier har indikerat att personer som äter mycket vilt har högre halter av bly i blodet än andra och jägarfamiljer runt om i landet har nu ringats in för en djupstudie.

En av de familjer som nu ska kartläggas och undersökas är familjen Åkerlund/Berglund utanför Piteå.

– Man vill veta om man får i sig någonting och om det ligger kvar. Man vill inte gå runt med tungmetaller i kroppen i onödan, säger Lillemor Åkerlund.

Familjen som äter älgkött flera gånger i veckan är en av knappt hundra familjer från och omkring Stockholm, Uppsala, Umeå, Östersund och Nyköping som nu deltar i studien av storkonsumenter.

– Vi har fått lämna urinprov och det är livsstilsfrågor som alkoholkonsumtion. Vilka sorters vilt man jagar och vilken ammunition man använder när man jagar, säger Lillemor Åkerlund.

Flera studier de senaste åren har indikerat att personer som äter mycket vilt kan ha högre halter av bly i blodet än andra.

Teorin är att tungmetallen sprids genom rester från ammunition. Framförallt i färs och grytbitar som inte sällan är dom delar där viltet skjuts, förklarar toxikolog Per-Ola Darnerud på Livsmedelsverket.

– Det finns en större risk att de bitarna kommer att gå till färs och grytbitar som ligger nära skottkanalen, säger han.

Hos vuxna kan förhöjda blyhalter leda till högre blodtryck och problem med njurarna. Medan barn har visat sig kunna få skador på nervsystemet vid exponering av bly.

Livsmedelsverkets rekommendationer säger idag att helt viltkött, som stek och filé går bra att äta obegränsat eftersom risken för blyfragment från ammunition då är liten. Medan färs eller grytbitar från vilt inte bör ätas oftare än en gång per vecka eller en gång per år när det gäller barn under sju år, gravida och kvinnor som planerar att bli gravida. Rekommendationer som nu kan komma att uppdateras i och med testerna av jägarfamiljerna som beräknas kunna börja bli analyserade i höst.

– Ja, de kan ju förändras i något avseende beroende på vad som kommer fram, säger Per-Ola Darnerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".