Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Fjällnära urskog blir naturreservat

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 08.13
Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten föreslår att 41 områden, framför allt fjällnära urskog, ges formellt skydd som naturreservat. Foto: Hasse Holmberg, Scanpix

Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Norrbottens län föreslår hur 46 områden på Sveaskogs marker ska skyddas.

 

Det handlar om stora, obrutna vildmarksområden som är värdefulla för den biologiska mångfalden.

Under 2003 och 2004 gjorde länsstyrelserna med hjälp av Naturvårdsverket en inventering av alla skogsmarker i Sverige som ägs av staten.
Det gjordes på uppdrag av regeringen och målet var att hitta de mest skyddsvärda områdena.

Efter inventeringen startade en samrådsprocess mellan Naturvårdsverket, länsstyrelserna och de statliga skogsägarna. Det har lett till att stora arealer nu är skyddade.

Sveaskog är en av de statliga ägarna. Samrådet mellan Sveaskog, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbottens län ledde till en överenskommelse om de flesta områdena på bolagets mark.

Efter det återstår nu 46 områden där man inte kom fram till en gemensam bild av hur skogen ska tas om hand. Framförallt handlar det om urskogar i fjällnära läge. Det är några av de sista riktigt stora, obrutna vildmarksområden i Sverige som fortfarande saknar skydd. Under inventeringen hittades de högsta naturvärdena här och områdena är därmed värdefulla för den biologiska mångfalden. Om de får skydd innebär det ett viktigt steg på vägen mot att Sverige ska uppnå det vi lovat i konventionen för biologisk mångfald.

Naturvårdsverket och länsstyrelsens förslag

Förslaget innebär att 41 områden ges ett formellt skydd som naturreservat. Sveaskog lämnar över dem till Naturvårdsverket som sedan ser till att de blir reservat. Regeringen är den part som kan fatta ett sådant här beslut. I förslaget skyddar Sveaskog även de återstående fem områdena på frivillig väg, antingen som ekopark eller som "större hänsynsområde". Naturvårdsverket publicerar förslaget i rapporten Skyddsvärda statliga skogar, Samråd om områden på Sveaskogs markinnehav i Norrbottens län.

Källa: Naturvårdsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".