Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inför årets semestrar råder sjuksköterskebrist i Luleå

Publicerat söndag 23 juni 2013 kl 08.42
"Det är inte bara distriktsköterskor som saknas"
(1:51 min)
Gabriella Sjöström, verksamhetschef, Luleå kommuns hemsjukvård. Foto: Lena Edenbrink/ Sveriges Radio.

Semestertider innebär ofta innebär problem med bemanningen. I Luleå kommun som liksom andra kommuner i länet tog över hemsjukvården från landstinget i början av året och därmed många av de tidigare landstingsanställda distriktssköterskorna erbjuds nu sköterskorna extra betalt för att flytta sin semester. Men det är inte bara distriktssköterskor som saknas.

Semestertider innebär ofta problem med bemanningen inom Luleås kommunala hälso- och sjukvård. Det betyder bland annat brist på sjuksköterskor, eftersom de ordinarie anställda vill ha ut sin semester.

Situationen blir inte bättre av det faktum att kommunen den 1 februari i år tog över många av de tidigare landstingsanställda distriktssköterskorna. Totalt finns nu 100 sjuksköterskor inom kommunen och de allra flesta av de vill ha sommarsemester.

– Det betyder att vi just nu rekryterar vikarier för fullt, så många vi kan få tag i. Alla behövs, säger Gabriella Sjöström, verksamhetschef för Luleå kommuns hälso- och sjukvård samt rehabiliering.

Luleå kommuns hälso- och sjukvård samt rehabiliering är en enhet som ansvarar såväl för hemsjukvården som för den hälso- och sjukvård som ges i alla kommunens särskilda boenden.

– I dag har vi en öppen arbetsmarknad och vi tror att det innebär att många inte jobbar i Sverige, säger Gabriella Sjöström.

Nyutexaminerade sjuksköterskor försöker kommunen hitta redan under våren, för att intressera dem för att arbeta i den kommunala hälso- och sjukvården, men många vill gärna arbeta på sjukhus direkt efter sin utbildning. En anledning är att man har större kontakt med kollegor där.

-- Det är något som vi inom ledningen i den kommunala hälso- och sjukvården måste tänka på framöver, och kanske organisera arbetet på ett annat sätt. Kanske med mentorer och annat, säger Gabriella Sjöström.

Men tillbaka till sommarens vikarieproblem.

Ett sätt att lösa behovet av sjuksköterskor är att erbjuda en särskilt sommarersättning till de sköterskor som är beredda att ta extra pass. Ett annat är att be sjuksköterskorna att skjuta på sina semestrar.

Gabriella Sjöström är övertygad om att verksamheten kommer att flyta på bra under sommaren. Även om en enskild brukare kanske inte får träffa just "sin" distrikssköterska, så behöver ingen känna oro för att de inte ska få den vård de behöver och har rätt till.

– Nej, ingen behöver vara orolig. Vi ska och kommer att kunna erbjuda bra och professionell vård även under sommaren, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".