Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vård vid livets slut har fått mer resurser i Norrbotten

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 05.45
Den goda döden
(1:46 min)
Rose-Marie Imoni och Solveig Holmdahl är rådgivningssjuksköterskor inom vården vid livets slut. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Utmaningen i de stora avståndens Norrbotten är att nå ut till alla som vill avsluta livet i hemmet.

Alla människor ska garanteras en värdig och väl fungerande vård i vid livet slut - oavsett var de bor. Det slås fast i det nationella vårdprogrammet för palliativ vård.

– Att få välja var man vill dö, det tror jag är en viktig del i vården vid livets slut, säger Rose-Marie Imoni är rådgivningssjuksköterska i det palliativa resursteamet vid Piteå Älvdals sjukhus, som ska stötta både personal och anhöriga oavsett om vården ges i hemmet, på sjukhus eller äldreboende.

Ett antal miljoner kronor har flyttas från bland annat minskat antal Obs-platser ute i kommunerna till den palliativa vården.Nu finna det finns palliativa vårdplatser på alla sjukhus, tillsammans 32 platser.

Det finns också palliativa resursteam med rådgivningssjuksköterskor. Förr fanns en rådgivningssjuksköterska i länet, nu finns 8,5 tjänster fördelade på de olika sjukhusen.

De rycker ut som konsulter till de patienter, vårdpersonal och anhöriga som behöver stöd, råd eller till exempel lära sig att hantera en smärtlindringspump.

– Vi når många fler genom att vi är konsulter. Vi har förmånen att nå ut till hela vårt upptagningsområde. Ett enkelt telefonsamtal kan räcka, säger Rose-Marie Imoni

Rose-Marie Imonis kollega Solveig Holmdahl säger att det från början fanns få riktlinjer om hur de skulle göra bäst nytta.

– Vad vi borde göra visste vi och vi försökte verkligen få fram en ram för vårt arbete, så att det blev ett gemensamt arbetssätt i de olika teamen över hela länet, säger Solveig Holmdahl.

– Det är en utmaning och vi stöter hela tiden på nya saker, så det är ett stimulerande jobb. Vi har förmånen att få vara där patienten befinner sig, och vi känner att det behövs en stödfunktion, fortsätter Solveig Holmdahl.

Målet med den vård, som ges under patientens sista tid, är att bland annat ge smärtlindring och att främja livskvalitén. Då krävs tillgång till sjuksköterskor och läkare dygnet runt.

– Det är fortfarande svårt att uppfylla rättigheten att ge likvärdig vård oavsett var patienten bor, säger Solveig Holmdahl.

– Den här vården skulle lyfta om alla palliativa team i länet fick en läkare knuten till sig, säger Rose-Marie Imoni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".