Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Privat vårdgivare i Gällivare överraskades av hälsocentralernas konkurs

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 11.41
"Det skulle inte kunna hända här"
(1:50 min)

Att Sensia försatte sina tre hälsocentraler i Luleå, Boden och Piteå i konkurs var helt oväntat för den privata hälsocentralen i Gällivare. Enligt Kirsten Hallman-Pettersson, delägare och verksamhetschef vid Adviva hälsocentral, skulle något liknande inte kunna hända där.

Hos Adviva hälsocentral har idag över 6 700, eller mer än en tredjedel av kommunbefolkningen i Gällivare, listat sig och idag finns bara en landstingsdriven hälsocentral i kommunen.

Siktet för den privata vårdgivaren är inställt på att kunna ta emot ännu fler patienter så man har redan nu säkrat upp sin verksamhet både ekonomiskt och med mer resurser.

Att bilden då är så olika så att en privat aktör vid kusten inte ser någon annan utväg än att lägga ner, medan man i Malmfälten inte alls ser några sådana risker är inget som Kirsten Hallman-Pettersson kan eller vill spekulera i.

Men hon pekar på två förändringar som skett under det senaste året och som påverkat de ekonomiska förutsättningarna.

Det första är hemsjukvårdreformen då kommunen tog över ansvaret för den sjukvård som bedrivs i hemmen och som har minskat intäkterna när hälsocentralerna inte har det ansvaret.

Sedan har också den vårdpeng som landstinget betalar ut anpassats mer till det vårdbehov som patienterna har. En förändring som Kirsten Hallman-Pettersson också välkomnar.

– Den förändring som kom, att man började titta på vilken diagnos och sjuklighet patienterna har är ju bara en liten del av den vårdpeng som betalas ut, men ett steg i rätt riktning. Det gör att man får mer resurser till de patienter som kräver är mer vårdkrävande, säger hon.

Samtidigt ser Kirsten Hallman-Pettersson gärna att samtalen och samarbetet med landstinget fortsätter så att förutsättningarna för de olika vårdgivarna blir mer rättvist.

– Vi ser ju precis som Sensia har sagt att man går in och förstärker ekonomin hos de egna vårdcentralerna, när ekonomin inte räcker till och det måste vi ju göra själva och då har vi inte samma förutsättningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".