Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget i Norrbotten tar över ansvaret för Sensias patienter

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 12.40
Det är ett hårt tryck på hälsocentralerna
(1:36 min)
1 av 2
Sensia/Hermelinen vårdcentral luleå
2 av 2
Eva-Lena Holmqvist, chef för landstingets vårdcentraler

Från och med i dag fredag tar landstinget över ansvaret för de som varit listade på Sensias hälsocentraler i Norrbotten.

Sensias konkurs innebär att bolagets hälsocentraler i Luleå, Boden och Piteå läggs ner och från och med måndag kommer man inte att ta emot några patienter.

– Det beror på att vi redan igår såg att Sensia hade problem med att få fram läkare och för att säkerställa patientsäkerheten har vi kommit överens med konkursförvaltaren att göra på det här sättet, säger Kristian Damlin, beställarchef på landstinget.

Sedan beskedet om konkursen har drygt 1 200 patienter redan listat om sig till andra hälsocentraler. Nu återstår 19 000 personer, som alla kommer att få ett brev direkt i sina brevlådor i början av nästa vecka.

– I brevet står angivet vilken hälsocentral den enskilde har listats på. Vi kommer att utgå från den folkbokförda adressen när vi genomför den nya listningen. Men jag vill poängtera att det, precis som tidigare, går alldeles utmärkt att lista sig på vilken hälsocentral man vill. Det val vi nu gör är alltså inte hugget i sten, säger Kristian Damlin.

Förutom direktadresserade brev kommer landstinget även att annonsera i dagspressen och på landstingets hemsida. För den som ändå känner oro kan frågor även besvaras av sjukvårdsupplysningen 1177.

Den som har en tid bokad på någon av Sensias tre hälsocentraler i början av nästa vecka, bör snarast ta kontakt med närmaste landstingsdriven hälsocentral för att få en tid där.

– Från och med måndag kommer Sensias hälsocentraler inte att ta emot några patienter. Istället kommer personalen att ägna tid åt att hjälpa till att överföra medicinsk information till landstingets hälsocentraler. Tur i oturen är ju att alla hälsocentraler i Norrbotten använder samma datorsystem för journalhanteringen, säger Eva-Lena Holmkvist-Parkström, verksamhetschef för den landstingsdrivna primärvården.

– Vi ska göra allt vi bara kan för att ta emot de patienter som kommer på bästa sätt, men visst, jag förutsätter bland annat att våra telefoner kommer att belastas hårt från och med måndag, säger hon.

Eva-Lena Holmkvist-Parkström uppmanar därför dem som har tider bokade på Sensias hälsocentraler längre fram i tiden, säg om ett par, tre veckor, att de väntar några dagar innan de ringer för att boka tid på den "nya" hälsocentralen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".