Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stadsvikens hälsocentral i Luleå får 3 500 nya patienter

Uppdaterat fredag 28 juni 2013 kl 16.45
Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 15.55
"Jag försöker förstärka där jag kan"
(1:08 min)
1 av 2
Stadsvikens vårdcentral i Luleå. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
2 av 2
Kristina Renkvist. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Den omlistning som just nu sker av Sensias patienter i Luleå innebär att Stadsvikens hälsocentral får 3 500 nya patienter. Något som i sin tyr betyder det behövs mer personal.

Stadsvikens hälsocentral i centrala Luleå har på bara några dagar fått 3 500 nya patienter listade hos sig. Det är en direkt följd av Sensias konkurs i måndags och att landstinget i dag beslutade ta över ansvaret för Sensias patienter.

Vid en presskonferens på fredagsförmiddagen berättade landstinget att man från och med i dag, fredag, tar över ansvaret för patienterna vid Sensias hälsocentraler i Luleå, Boden och Piteå - detta för att garantera patientsäkerheten.

De 19 000 personer som inte hunnit lista om sig till andra hälsocentraler kommer nu att listas om av landstinget, och det är den folkbokförda adressen som ligger till grund för vilken hälsocentral de berörda kommer att tillhöra.

För Stadsvikens hälsocentrals del innebär den listningen att man under dagen fått 3 500 nya patienter, något som ställer krav på större personalstyrka.

– Det jag gör nu är att jag ringer runt och försöker få personal att till en början jobba extra under nästa vecka. Det handlar om barnmorskor, läkare och mottagningssköterskor, säger Kristina Renkvist, verksamhetchef på Stadsvikens hälsocentral.

Exakt hur många av de nya patienterna som är i behov av sjukvård redan under nästa vecka vet man givetvis inte.

– Nej, det vet vi inte, utan det får ge sig under den kommande veckan.

En hel del av den ordinarie personalen har redan hunnit gå på semester. Kan det bli tal om att återkalla dem?

– Givetvis kan det det. Men det är inte mitt förstahandsval. I första hand ska vi försöka lösa det här på annat sätt. Människor behöver sin semester, säger Kristina Renkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".