Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Första trevande steget mot Region Norrbotten taget

Publicerat söndag 30 juni 2013 kl 08.13
"Vi behöver en förberedelseprocess"
(1:32 min)

Det mesta talar för att Region Norrbotten bildas 2015 och att väljarna i valet 2014 ska få välja sina representanter till det regionfullmäktige som ersätter landstingsfullmäktige. Därför har Landstinget bildat en styrgrupp, som ska förbereda övertagandet av det regionala utvecklingsansvaret från Länsstyrelsen.

Styrgruppen, som består av nio politiker från Landstinget och två politiker utsedda av Kommunförbundet Norrbotten, höll sitt första formella möte i veckan.

– Nu handlar det om att läsa in sig på de dokument som ligger till grund för regionbildningen och att styrgruppens representanter få lära känna varandra. Något mer konkret blir det inte just nu, säger landstingsrådet Kent Ögren (S) som är ordförande i styrgruppen.

Det här är en politisk styrgrupp som är sammansatt av det organ som får frågorna i sitt knä, det vill säga Landstinget. Om Regeringen ger klartecken till regionbildningen, så kommer anställda på Länsstyrelsen att få byta arbetsgivare - en flytt till Region Norrbotten. I den första planeringsfasen är ingen representant från varken Länsstyrelsen eller berörd personal med.

– Det stora arbetet kommer nog ingång framåt årsskiftet då vi vet vad regeringen bestämmer sig för. Då blir det aktuellt att inrätta arbetsgrupper med folk från bägge sidorna, säger Kent Ögren.

Motiven för regionbildning är demokrati, politiskt ledarskap och ekonomisk kraft, effektivitet och tydlighet.

Formellt blir landstinget regionkommun och behåller alla de uppgifter det har idag, inklusive hälso- och sjukvården. Att det blir regionens valda politiker som företräder Norrbotten, är en viktig förändring, men även andra uppgifter överförs från länsstyrelsen:

• Den regionala utvecklingsstrategin, RUS.

• Länsplaner för regional transportinfrastruktur, LTP.

• Användningen av statliga medel till företagsstöd och det så kallade länsanslaget för regionalt tillväxtarbete.

• EU:s strukturfondsmedel

Servicen till medborgarna påverkas inte av att landstinget byter namn till region. Förändringen blir att norrbottningarna i val och i demokratisk ordning kan påverka de regionala utvecklingsfrågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".