Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på sjukvårdspersonal

Publicerat måndag 8 april 2002 kl 12.42
Norrbottens landsting har svårt att få utbildade sjuksköterskor att vikariera på sjukhusen i sommar. Men det är inte bara i Norrbotten som det är brist på sjuksköterskor.
I Nordnorge har man liknande problem som norrbotten när det gäller vikarier till vården under sommaren. Där tvingas man hyra in sjuksköterskor från dyra bemanningsföretag. I Norge hyr man också in vårdpersonal från norra Finland som har gott om utbildade sjuksköterskor. I Sverige är bristen på sjuksköterskor och dålig ekonomi hos landstingen ett stort problem på många håll. I Jämtlands län till exempel har landstinget så stora ekonomiska bekymmer att man beslutat att stänga akutvårdsavdelnignen på länets enda sjukhus, Östersunds sjukhus, från den sista april. Även i vårt grannlän Västerbotten har man svårt att få tag på vikarier, främst under sommaren, men inte lika svårt som Norrbotten. I Västerbotten finns vårdutbildningar och det gör att det är lättare med vikarier, säger Caroline Frolin chef på Västerbottens läns landstings bemanningscentra.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".