Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora brister i Gällivares grundskolor

Publicerat torsdag 9 januari 2014 kl 09.25
Tallbackaskolan i Gällivare. Foto Alexander Linder/Sveriges Radio.

De ansvariga politikerna och skolförvaltningen i Gällivare kommun har ingen klar bild av läget i skolorna och om skolorna verkligen ger eleverna den utbildning och trygghet som de har rätt till. Enligt Skolinspektionen beror det bland annat på en ostabil ledningsorganisation.

Skolinspektionen har granskat alla skolor och övriga utbildningsverksamheter i Gällivare kommun som en del av en genomgång av samtliga kommuner i landet. Vid gransknignen har utgångspunkten varit barns och elevers rätt till god omsorg och god utbildning i trygg miljö.

Då har myndigheten sett att det i Gällivare bland annat finns finns brister i arbetet mot kränkande behandling. Dessutom bedrivs delar av modersmålsundervisningen på ett sätt som inte motsvarar kraven i lagstiftningen. Vidare kan skollokalerna och utomhusmiljöerna på några skolor innebära risk för elevernas hälsa och säkerhet.

Bristerna påpekades redan vid den senaste tillsynen 2008, men ansvariga har inte klarat av att åtgärda dem.

– Ansvariga politiker och förvaltning måste nu omgående vidta åtgärder för att stabilisera sin ledningsorganisation och systematisera sitt kvalitetsarbete. Det är en viktig grund för att en mer stadig resultatutveckling och för att säkra elevernas rätt till en god utbildning i trygg miljö, säger Sten Svanholm, Skolinspektionen, som ansvarat för tillsynen.

Trots bristerna har måluppfyllelsen i Gällivares kommunala grundskolor i stort utvecklas positivt de senaste åren. Men utvecklingen är inte stabil.

Senast den 31 mars 2014 ska Gällivare kommun redovisa vad man gjort för att rätta till de brister som pekats ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".