Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Organdonationer ökar i landet men minskar i Norrbotten

Publicerat onsdag 9 juli 2014 kl 09.48
"Vårdgivare måste ställa sig frågan i ett tidigt skede"
(1:36 min)
Bengt Jakobsson, Länschef för intensivvård Norrbotten. Arkivfoto: Maria Lindgren/Sveriges Radio.

Antalet organdonationer ökar, men det är stora skillnader i landet. I den Norra regionen, dit Norrbotten tillhör minskar antalet organdonationer. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.

Bengt Jakobsson är länschef för intensivvården i Norrbotten och han tror att sjukvårdspersonal ibland kan missa donatorer.

– Jag tror att det framför allt handlar om patienter som lämnar intensivvårdsavdelningarna och vistas på en vanlig vårdavdelning under de sista dagarna i livet, och då kanske man inte riktigt kommer ihåg att det kan bli fråga om en eventuell donation, säger Bengt Jakobsson.

Även om antalet organdonationer ökar i landet och fler anmäler sig till donationsregistret, är det fortfarande många som väntar på transplantation. I slutet av 2013 var det 748 som väntade på nya organ. I den norra regionen är Norrbotten det landsting där lägst antal donationer utförs, bara en under förra året.

I föreskrifter från Socialstyrelsen beskrivs vårdgivarens skyldighet att "främja donation av organ från avlidna och verka för att möjliga donatorer identifieras" riktlinjer som man enligt Bengt Jakobsson arbetar efter.

– Det finns ju en organisation i landstinget för donation, som driver utbildningsaktiviteter, men det är nog dags att utifrån den här frågan levandegöra den här frågan ännu mer. Vårdgivare måste ställa sig frågan i ett tidigt skede hos patienter som håller på att avlida, att kan det bli frågan om en organdonation.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".