Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”LKAB bryter mot mänskliga rättigheter”

Publicerat fredag 31 oktober 2014 kl 10.38
LKAB: Vi följer dem strikt
(1:24 min)
Anders Lindberg är informationschef i LKAB. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Samerådet och Girjas sameby anser att LKAB bryter mot mänskliga rättigheter när de vill genomföra provborrningar på Girjas vinterbetesmarker utan samebyns samtycke.

I ett brev till bolaget påpekar de att LKAB bryter mot mänskliga rättigheter.

LKAB:s informationschef Anders Lindberg säger att de skall svara på brevet och menar att de inte bryter mot mänskliga rättigheter.

- Vi har tagit del av brevet och nu ska vi läsa det ordentligt och så ska vi besvara Samerådet och Girjás. Vi håller inte med om att vi bryter mot de mänskliga rättigheterna, säger Lindman.

LKAB har gått med på att följa OECD:s riktlinjer och FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter. Mattias Åhrén som representerar Samerådet tvivlar på att LKAB följer de riktlinjer och principer som rör den aktuella frågan, men LKAB:s informationschef Anders Lindberg avvisar Åhréns påstående.

– Vi följer ju dem strikt. Sedan just denna fråga om rätten till att prospektera på mark, där är det svensk lag som är vägledande. Vi anser att svensk lag i väsentlighet uppfyller de mänskliga rättigheterna.

LKAB har avtal med samebyarna kring Kiruna. Lindberg menar att samarbetet fungerar bra och vill gärna ha liknande samarbete med Girjas. Lindberg berättar att de fört samtal i två år och att dialogen var bra i början.

– I början av samtalen var samebyn också helt med på att det skulle gå att genomföra prospekteringar. Självfallet med stort hänsynstagande till renskötseln, och det har varit vår inställning från början. Vi tycker att i och med att det finns avtal med andra samebyar runt våra verksamheter, så vet man att det går att komma överens om att skydda renskötseln, även när det ska genomföras prospektering, säger Anders Lindberg.

Den pressansvarige för Sveriges näringsminister säger att regeringen utgår med att LKAB givetvis åtföljer mänskliga rättigheter, samt att de kommer ta upp detta under framtida dialoger med LKAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".