Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S + V + MP behåller makten i landstinget

Uppdaterat lördag 15 november 2014 kl 13.39
Publicerat lördag 15 november 2014 kl 12.47
"Vi är väldigt nöjda och tror starkt på det här"
(1:38 min)
Kristina Enholm (MP), Karin Åström (S) och Christina Snell Lumio (V)
1 av 2
Kristina Enholm (MP), Karin Åström (S) och Christina Snell Lumio (V)
Landstingshuset i Luleå. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Landstingshuset i Luleå. Foto: Sveriges Radio.

Strax efter lunchtid idag blev det klart att den sittande majoriteten i landstingsfullmäktige kommer att fortsätta styra landstinget i Norrbotten. Vänsterpartiets distriktstyrelse som varit en nyckelspelare i förhandlingarna med de båda blocken röstade idag ja till ett fortsatt samarbete.

Enligt Vänsterpartiets partiombudsman Bertil Bartholdsson kändes det stabilare att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Samtidigt konstaterar han att de egentligen hade kunnat bilda en samlingsregering i landstinget, för alla partier gick med på de krav som Vänsterpartiet framförde i förhandlingarna med såväl S och MP, som med alliansen och sjukvårdspartiet.

– Det kommer ju upp frågor även under mandatperioden och då kändes det väl naturligare att fortsätta samarbetet med partier som normalt ligger närmare oss, säger han.

Trots att Vänsterpartiet valde att avbryta förhandlingarna med Socialdemokraterna återupptogs förhandlingarna efter påtryckningar från medlemmarna och partiets föreningar, berättar distriktsordföranden Christina Snell Luomio.

– Vi lyder våra medlemmar och partiföreningar, säger hon.

Beslutet att säga ja till att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet fattades av en klar majoritet i Västerpartiets distriktstyrelse.

– Vi är både glada och stolta över att vi idag kan meddela att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Norrbotten fortsätter samverkan i landstinget, sa de tre partiernas distriktsordföranden Karin Åström (S), Christina Snell Lumio (V) och Kristina Enholm (MP) efter att samverkansavtalet slutgiltigt fastställts.

De ser det som en seger för sina partier och deras politik, men mest av allt ser de det som en seger för fortsatta satsningar på utveckling av hälso- och sjukvården och Norrbotten.

– Vi har ju samarbetet under flera mandatperioder och gemensamt tagit många svåra frågor och beslut. Nu kan vi fortsätta våra gemensamma framtidssatsningar på hälso- och sjukvård, regionalutveckling och kultur, säger Karin Åström som är Socialdemokraternas distriktsordförande.

Enligt Christina Snell Luomio är det framförallt demokratiseringen, att fler politiker och inte tjänstemän ska ta ansvar, som de fått igenom. Sedan är det enligt henne nu tre jämbördiga partier som ska ta ansvar och synas.

– Vi ska dela på både ansvar, utrymme och politiken. Det tycker vi också har varit viktigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".