Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

I dag ska lutfisken blötläggas

Publicerat tisdag 9 december 2014 kl 08.05
"Det är den äldsta julmaten"
(4:46 min)
Kristina Wikström hushållningssällskapet foto: Anton Bennebrant/SR
Matkonsult Kristina Wikström gillar lutfisk.

På Annas namnsdag den 9 december ska lutfisken läggas i blöt enligt traditionen. Kristina Wikström är matkonsult på hushållningssällskapet och besöker P4 Norrbotten för att slå ett slag för lutfisken.

En av de rådande mattrenderna är att ta vara på gamla mattraditioner. Det ger goda förutsättningar för att lutfisken ska överleva. 

– Men den kan behöva en liten twist. Man kan till exempel krydda den lite mer, eller varför inte göra en tartar på lutfisk?

Att servera lutfisk till fest och som julmat är en gammal tradition. Den finns belagd i Sverige redan på 1500-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".