Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

F 21 i beredskap för Nordic Battlegroup

Publicerat torsdag 11 december 2014 kl 16.53
Peter Cauwenbergh: Tillsammans med andra länder hjälps vi åt
(1:28 min)
Peter Cauwenbergh, chef för Expeditionary Air Wing flygvapnets insats i Nordic battlegroup. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Peter Cauwenbergh, chef för Expeditionary Air Wing flygvapnets insats i Nordic battlegroup. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Amanda Arvidsson Koktroppschef från F 21 i beredskap för Nordic Battlegroup. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Amanda Arvidsson Koktroppschef från F 21 i beredskap för Nordic Battlegroup. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

130 personer på flygbasen F 21 i Luleå går vid årsskiftet in i en ny beredskapsperiod för EU:s beredskapsgrupp Nordic Battlegroup.

Uppgiften för beredskapsgruppen är att vid någon form av kris i välden kunna bygga upp en flygplats. Det kan handla om allt från konflikter till naturkatastrofer.

De förutsättningar som behövs för att kunna bygga upp en flygplats är en landningsyta. Likt när landsvägen mitt i skogen plötsligt blir flera gånger bredare än normalt. För det är en fullt utrustad flygplats som ska kunna byggas upp.

Chefen för Flygvapnets del i Nordic Battlegroup, Peter Cauwenbergh, förklarar i vilka situationer det skulle kunna bli skarpt läge.

– Det kan vara allt ifrån en humanitär insats efter en jordbävning, att hjälpa till med det, till att gå in mellan två stridande parter, förklarar Peter Cauwenbergh.

Det ska gå fort också fortsätter Chefen för Flygvapnets del i Nordic Battlegroup.

– Nordic Battlegroup ska kunna påbörja sitt arbete tio dygn efter beslut, säger Peter Cauwenbergh.

Något som ställer krav på att individerna snabbt ska kunna inställa sig. Inga långa semestrar fungerar för personer i beredskap.

– Alla ska kunna vara på sin arbetsplats inom 96 timmar under det kommande halvåret, konstaterar Peter Cauwenbergh.

Flygvapnets insats, som också har hjälp av en helikopterenhet i Finland, heter Expeditionary Air Wing. På F 21 i Luleå är Amanda Arvidsson en av de som går in i beredskap den första januari. Hon är chef för troppen som vid skarpt läge fixar mat till de övriga soldaterna. Amanda Arvidsson kan du höra i det längre ljudklippet sist i artikeln.

Sveriges beredskap i Nordic Battlegroup

Nordic Battlegroup är en del av EU:s mål att stärka freden.

Första halvåret 2015 består Nordic Battlegroup av Finland, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Irland och Sverige, som leder gruppen för tredje gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".