Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsstyrelsen vill stoppa gödslingsmetod

Publicerat söndag 4 januari 2015 kl 08.03
Sveaskog: De kallar det slam, vi kallar det bionäring
(1:34 min)

Sveaskogs gödsling av två skogsområden i Övertorneå har överklagats till mark- och miljööverdomstolen. Bakom överklagandet finns Skogsstyrelsen som anser att det finns miljörisker med att sprida behandlat avloppsslam i form av pellets.

– Vi anser att det är en stor sannolikhet att det kan bli skador på naturmiljön eftersom det här innehåller miljögifter, säger Emma Johansson, Skogsstyrelsens verksjurist.

Det kan handla om till exempel tungmetaller, organiska föreningar och medicinrester.

– Sannolikheten är så stor att vi tycker att den ska förbjudas innan vi vet mer om effekterna av den här spridningen, säger Emma Johansson.

Skogsstyrelsen menar att miljöeffekterna inte är tillräckligt utredda. Sveaskogs forskningsledare Hans Winsa håller inte helt med.

– Det är ju precis det vi håller på med. Vi utreder för att få fram ett underlag och se om det är tillräckligt bra ur miljömässig synpunkt, säger Winsa.

Han reagerar också på att Skogsstyrelsen benämner det som slamspridning.

– Vi har aldrig spridit något slam. Jag vet inte varför Skogsstyrelsen envisas med att kalla det för slam, det är ungefär som att kalla en spånskiva för sågspån, säger Hans Winsa.

Sveaskog har använt metoden på försök i Övertorneå sedan 2006.

Han säger att det är en torr produkt och kallar det för bionäring.

– Den är upphettad, pelleterad och hygieniserad och det innebär att det inte finns bakterier där. Den är godkänd ur miljösynpunkt. Det är material som är godkänt att använda vid livsmedelsproduktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".