Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner satsar på trä - får kritik

Publicerat måndag 2 februari 2015 kl 02.00
Kommunalrådet: "Det är gynnsamt för vår kommun"
(2:08 min)
Bro, trä
1 av 2
Foto: Nils Eklund/SR
Håkan Dahlgren på John Dahlgren Ab:s betongfabrik utanför Skellefteå. Foto: Nils Eklund/SR
2 av 2
Håkan Dahlgren på John Dahlgren Ab:s betongfabrik utanför Skellefteå. Foto: Nils Eklund/SR

Intresset bland kommuner att profilera sig som träbyggnadsstäder ökar. En del kommuner har antagit särskilda strategier som slår fast att trä ska användas så långt det är möjligt framför andra material. 

Samtidigt möter den här utvecklingen kritik från betong- och byggbranschen. Men Skellefteås socialdemokratiska kommunalråd, Lorents Burman, försvarar kommunens hållning.

– Jag tycker inte att det är fel att peka ut, det är gynnsamt för vår kommun. Trä är ju det enda förnyelsebara materialet som finns. Vi har den norrländska furan in på knuten här, och vi har ju både sågverk och fler träföretag i kommunen, säger Burman.

Skellefteås träbyggnadsstrategi som antogs i höstas innebär att när kommunen, de kommunala bolagen eller aktörer som använder kommunens mark, ska bygga nytt så ska trä användas i första hand när det är tekniskt möjligt och ekonomiskt försvarbart.

Innebär det att det kan få vara lite dyrare om ändamålet är tillräckligt gott?

– Ja, jag tycker att det kan få vara lite dyrare. Men alltså det får ju inte fara iväg och bli 20 procent, 15 procent eller 10 procent dyrare, förklarar Skellefteås kommunalråd.

Enligt forskningen kan träbyggandet ha miljöfördelar och ge minskade koldioxidutsläpp jämfört med traditionellt byggande. Även om exempelvis betongindustrin ifrågasatt hur relevant det är att jämföra byggmaterial och pekat på svårigheterna med att jämföra den totala klimatpåverkan utifrån en byggnads hela livscykel.

Växjö, Falun, Skövde och Lindesberg är andra kommuner som arbetar med liknande träbyggnadsinitiativ som det i Skellefteå. Och intresset bland kommunerna har tilltagit.

– Intresset för träbyggandet ökar helt klart. Det är en 20-25 kommuner som nu håller på med träbyggnadsstrategier, säger Susanne Rudenstam, chef för vid intresseorganisationen Sveriges Träbyggnadskansli. 

Men att kommuner pekar ut trä på det här sättet får kritik av branschorganisationen Sveriges Byggindustrier som tycker att marknaden ska bestämma vilka byggmaterial som är lämpligast och av Svensk betong som tycker det är att snedvrida konkurrensen.

Håkan Dahlgren på Byggbetong John Dahlgren AB några mil utanför Skellefteå vill att kommunens trästrategi upphävs.

– Styrs man av ett material som trä i det här fallet så kan det i vissa avseenden bli dyrare att bygga i trä och då är frågan om man ska använda skattemedel att bygga i trä, säger Dahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".