Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norrlands sista tryckkammare ska bort

Publicerat torsdag 5 februari 2015 kl 07.15
"Man måste prioritera när det är sjuksköterskebrist"
(1:41 min)
Sunderby sjukhus. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Sunderby sjukhus. Foto: Linnea Luttu/Sverigesradio

Nu ska tryckkammaren vid Sunderby sjukhus avvecklas. Det har landstingsdirektören Mats Brännström beslutat. Det innebär att närmaste tryckkammare finns i Stockholm. 

Tryckkammaren renoverades och flyttades med från Bodens lasarett år 2000 men har sen dess bara använts vid enstaka tillfällen.

Bakom utredningen om tryckkammaren finns Bengt Jakobsson, länsschef för operation, intensivvård och anestesi. Han var bland annat med i förberedelsearbete inför öppnandet av Sunderby sjukhus.

– När tryckkammaren väl kom in på Sunderbyn visade det sig att det inte fanns det inte personalresurser och ekonomi avsatt för det här. Det kräver en grupp av utbildade sjuksköterskor och läkare och att satsa på det i nuläget när det är svårt att få sjuksköterskor till vår vanliga verksamhet är inte aktuellt, säger Bengt Jakobsson.

Från 1970- och fram till slutet på 90-talet användes tryckkammaren på Bodens lasarett, till bland annat behandling av sårläkning hos diabetiker, dykarsjuka och kolmonoxidförgiftning.

Enligt Bengt Jakobsson behandlas inte längre kolmonoxidförgiftning med tryck utan bara med syrgasbehandling, och när det gäller sårläkningen används oftast en mindre typ av tryckkammare, en så kallad monoplace-kammare, där bara patienten får plats och färre resurser i form av personal krävs.

I sin utredning föreslår han att lokalen ska göras om till ett kliniskt träningscentrum, något som den i dagsläget delvis används till på ett improviserat sätt.

Var det en förutsättning att tryckkammaren måste bort för att kunna göra ett träningsrum?

– Ja, det var väl ingången eftersom vi såg att vi hade en lokal som vi kunde göra nåt riktigt bra av och som kunde bli till en mycket större nytta för patienterna. Dessutom finns det inte plats någon annanstans på sjukhuset, menar Bengt Jakobsson.

Vad hade man kunnat tjäna på att ha en tryckkammare i drift?

– Man hade kunnat ha forskningsprojekt om så kallad hyperbar behandling, och då hade man kunnat få fram intressanta saker. Det är ju klart att det är en resurs att ha en tryckkammare, säger Bengt Jakobsson.

Närmaste tryckkammare finns nu på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Nedmonteringen av tryckkammaren är inte lätt - eftersom den är så stor kommer man att ta hål i en vägg och gjuta ett golv i rummet bredvid som är oinrett för att kunna skjuta över tryckkammaren dit. Därefter kan arbetet med att ta sönder den starta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".