Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många frågor om cancerlarm

Publicerat onsdag 24 april 2002 kl 12.48
Efter gårdagens larm om cancerframkallande ämnen i bland annat bröd och potatis är det många som frågar sig vad som händer med vår mat.
Det är forskare vid Stockholms universitet som tillsammans med Livsmedelsverket har kommit fram till att ett ämne som orsakar cancer kan bildas vid tillverkning och tilllagning av mat. Det handlar om giftet akrylamid. Om man äter 0,5 gram chips eller 2 gram pommes frites får man i sig 1 mikrogram akrylamid - och det är världshälsoorganisation WHO:s gräns för det maximala dagsintaget från dricksvatten. Men Livsmedelsverket kommer inte att ändra sina rekommendationer på vad som anses vara farligt att äta. Livsmedelsverkets hemsida låg stundtals nere i morse på grund av överbelastning när många svenskar sökte information om cancerlarmet.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.