Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hög datasäkerhet i Norrbotten

Publicerat fredag 26 april 2002 kl 10.00
Hälften av kommunerna i Sverige har brister i datasäkerheten och saknar möjligheter att upptäcka intrång i kommunens eget datanät, enligt tidningen Kommunaktuellt. -I Norrbottens kommuners datanät är säkerheten hög, säger Per Olsson, IT-chef inom Luleå kommun.
Undersökningen om datasäkerheten är publicerad i tidningen Kommunaktuellt, men återspeglar inte situationen i Norrbottens kommundatanät, enligt Luleå kommuns IT-chef Per Olsson. -Här har kommunerna gått samman för att nå högsta säkerhetsnivå. Bland annat har upphandlingen av så kallade brandväggstjänster gjorts gemensamt. Det finns exempel på intrång, som gjorts i kommunala datanät av så kallade hackare. Flera av händelserna kan spåras till förtroendevalda, som gjort ändringar i kommunala handlingar. Det visar KommunAktuellts undersökning. -Det är en sak att hacka sig in i en kommuns webbsida för information och en helt annan sak att ta sig in i ekonomisystemen, säger Luleå kommus IT-chef Per Olsson. Han berättar att ett kommunalt datanät består av många olika delar och att ett djupt intrång i datanäten kräver mycket stora datakunskaper. Den typen av intrång kan, enligt Olssons bedömning, endast göras av professionella hackare.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".