Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Matstrategi för norra Sverige

Publicerat tisdag 13 oktober 2015 kl 15.06
Livsmedelsproduktion med självförsörjningsgrad
(1:43 min)
Berit Harselius. Foto: Jon Hedström/ Sveriges Radio
Berit Harselius. Foto: Jon Hedström/ Sveriges Radio

Just nu pågår en två dagar lång konferens i Älvsbyn med ett 60-tal matproducenter och myndighetsrepresentanter. Målet är att utforma en regional matstrategi för norra Sverige.

– Det är viktigt att vi har en livsmedelsstrategi i Sverige, så att det fungerar med livsmedelsproduktion. Att det finns mål vi kan sträva mot, säger Berit Hardselius, mjölkbonde och centerpartistisk politiker i Älvsbyn.

Hardselius menar att en sådan strategi bör innehålla någon mån av självförsörjningsgrad, och att det handlar om ett ansvar mot medborgarna om att det finns mat att tillgå.

– Idag är en stor del av det vi konsumerar importerat.

– Det behöver inte vara något fel på det vi importerar, men dels kan vi inte styra om det blir osäkra tider, dels kan vi inte påverka produktionsförhållandena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".