Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Glutenfri trend krånglig och dyr

Publicerat onsdag 18 november 2015 kl 11.15
Dietisten: Vi blir lurade av industrin
(2:46 min)
Siv Eliasson-Kurkinen, dietist på Sunderby sjukhus. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio
Siv Eliasson-Kurkinen äter själv en varierad kost - med gluten. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio

Att välja glutenfri kost utan att vara glutenintolerant eller överkänslig kostar onödigt mycket och kan ge näringsbrist, det menar Siv Eliasson-Kurkinen, dietist på Sunderby sjukhus i Luleå. 

Antalet glutenfria produkter i mataffärerna ökar och det finns en trend där konsumenter som inte har en diagnos på glutenintolerans ändå väljer att köpa glutenfria alternativ, som ofta kostar mycker mer.

– Det blir onödigt dyrt och omständligt och i värsta fall kan det göra att man missar viktiga näringsämnen och det kan göra att barn växer sämre till exempel, säger Siv Eliasson-Kurkinen som är dietist på Sunderby sjukhus. 

Hon menar också att en anledning till att många väljer att de mår bättre av att välja bort gluten, kan vara att man får i sig mindre fibrer och att det blir skonsammare för en känslig mage. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".