Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot Naturvårdsverkets varganalys

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 11.35
Jenny Wik Karlsson, SSR. Foto: SR Sameradion
Jenny Wik Karlsson, SSR. Foto: SR Sameradion

Svenska samernas riksförbund, SSR reagerar idag mot Naturvårdsverkets varganalys, där man hävdar att vargen har liten social och ekonomisk påverkan på rennäringen. Analysen har stora brister, menar SSR:s verksamhetschef Jenny Wik Karlsson.

– Jag tycker rapporten har stora brister när det gäller beskrivningen av renskötseln, framförallt mot bakgrunden att man bortser från de traditionella kunskaperna och renskötarnas egna beskrivningar av såväl de sociala som ekonimiska konsekvenserna, säger Jenny Wik Karlsson.

Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen utrett gynnsam bevarandestatus för varg. I analysen skriver Naturvårdsverket att man utgått från befintligt dataunderlag, men när det gäller renskötsel så finns det inte så mycket sammanställd data om vargens påverkan, så där lyfter man fram exempel på särskilda vargförekomster istället.

Naturvårdsverket konstaterar att exempelvis Junselevargen har orsakat stora problem för rennäringen i det området. Men samtidigt redovisar man siffror för hur mycket ren som vargen dödar baserat på hela renskötselområdet. Av totalt mellan 20 000 och drygt 70 000 rovdjursdödade renar per år så tar vargen inte ens en procent.

– Det skapar en bild från Naturvårdsverkets sida, att det här är inget problem, utan det är lite av ett hittepå-spel från vår sida, vilket är olyckligt, säger Jenny Wik Karlsson.

I sammanfattningen av analysen skriver Naturvårdsverket att även om renskötseln är bland dem som har mest problem med varg så har verksamheten kunnat fortgå och utvecklas under de tio senaste åren, samtidigt som antalet vargar ökat kraftigt den perioden. Därför menar man i analysen att ekonomisk påverkan från vargförekomst inte är så stor att renäringen påtagligt har försvårats.

Men Jenny Wik Karlsson menar att man inte när det gäller rennäringen kan lyfta ut enbart vargens påverkan på det här sättet, utan problemen måste ses utifrån det totala rovdjurstrycket, även från järv, lo och björn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".