Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rapport ger stöd för fortsatt gruvdrift i Pajala

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 04.52
Hoppas att regeringen tar till sig budskapet
(1:45 min)
Parkerade gruvtruckar i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Parkerade gruvtruckar i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.

En konsultrapport som beställts av Northlands konkursbo visar att samhället skulle göra stora förluster på att gruvdriften i Kaunisvaara inte återupptas.

Konkursförvaltaren, advokat Hans Andersson, hoppas att regeringen ska låta sig påverkas av rapporten.

– I dagsläget finns det inget klart svar om jag som konkursförvaltare och Abcede tillsammans ska lyckas i vår gemensamma ambition att hitta en lösning för fortsatt drift.

– Och i det sammahanget är det viktigt, kanske framför allt för de som bär någon form av samhällsansvar att veta vad det får för konsekvenser samhälleligt om den läggs ned.

Och slutsatsen i rapporten är att det för samhällets del är betydligt förmånligare med fortsatt gruvdrift i Kaunisvaara än avveckling, och därför hoppas Hans Andersson att regeringen ska förmå LKAB att hjälpa till att hitta en lösning gör att gruvan kan övervintra i avvaktan på att järnmalmspriserna ska gå upp.

– Jag hoppas att regeringen tar till sig budskapet.

Och att det ska resultera i ett ägardirektiv till LKAB?

– Jag hoppas att de i vart fall tar till sig slutsaterna i rapporten.

Rapporten som gjorts av konsultföretaget ÅF visar att samhället under en 20-årsperiod skulle gå miste om stora intäkter i form av skatt och arbetsgivaravgifter om gruvdriften inte återupptas samtidigt som kostnaderna för arbetslöshetsersättningar och socialkostnader ökar, totalt handlar det om drygt fem miljarder kronor.

Produktionsvärden på uppåt 30 miljarder kronor från gruvan uteblir om den inte öppnas igen, och staten skulle också tvingas betala för avveckling av gruvan.

– Det är ju angivet en siffra här på runt 250 miljoner i direkta efterbehandlingkostnader och den notan kommer ju att skickas till staten.

Hans Andersson tycker att regeringen enkelt borde kunna dra slutsatsen att det är bättre att förmå LKAB att hjälpa till med en lösning för fortsatt gruvdrift än att gruvan läggs ned permanent.

– Ja, i mitt tycke är det ett lätt beslut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".