Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förhandlingar om världsberömda älgar

Publicerat lördag 5 december 2015 kl 13.36
Naturvårdsverket: Stort symboliskt värde
(2:35 min)
Sarek
Foto: SVT Bild

Efter 100 års fredande - nu kan det bli jakt på de stora Sarek-älgarna. I alla fall om inte Naturvårdsverket kommer överens med samebyarna i de pågående förhandlingarna mellan staten och samebyarna.


De många och storvuxna älgarna i Rapadalen inom Sareks nationalpark är världsberömda. Anledningen anses vara att de i över 100 år varit fredade från jakt. 

– Den här förhandlingen pågår på grund av att det står inskrivet som ett krav i de nu gällande föreskrifterna i världsarvsområdet så gäller rensköttselrätten och inom rensköttselrätten ingår också rätten att jaga, säger Nils Hallberg, jurist på naturvårdsverket

1909 bildades Sarek nationalpark och har sedan dess var hel avlyst från jakt på älg och stora rovdjur.

1996 utsågs Laponiaområdet till ett världsarv av FN-organet Unesco vilket betyder att området är viktigt för hela världen att vårda och skydda. Utnämningen grundar sig på kombinationen av den unika natur och de kulturella värdena.

I samband med att det skulle bildas av en förvaltningsplan för området så var det ett givande och tagande. Där samebyarna krävde en oinskränkt renskötselrätt. Vilket skulle innebära att samebyarna får bedriva jakt på älg i Muddus, Stora Sjöfallet och Sareks nationalparker.

En rätt som samebyarna nyttjat i alla nationalparker- utom i Sarek, där samebyarna avstått sin rätt i väntan på ett långsiktigt avtal.

– Här har vi bedömt från statens sida att det om inte annat är av ett stort symboliskt värde och betydelse att man inte jagar i det här området och att vi värnar om just den här älgstammen som finns på platsen, säger Nils Hallberg.

Förhandlingarna pågår nu mellan staten via naturvårdsverket och samebyarna. Naturvårdsverket hoppas att få med sig samebyarna på ett avtal så att dom världsunika sarekälgarna inte ska bli föremål för jakt.

Jakob Nygård är ordförande i Sirges sameby som sitter med i förhandlingarna har sin ståndpunkt klar:

– Det är lite ovanligt att man sitter och förhandlar om en rättighet och vi kommer aldrig ge avkall på rensköttsrätten möjligtvis att vi väljer att inte nyttja rätten, vi kommer inte avskriva oss rätten utan vi kommer bara välja att inte nyttja den, säger Jakob Nygård.

– Det är vår intention nu i alla fall. Sen vet vi inte var förhandlingarna slutar men vi kommer inte göra avkall på renskötselrätten, säger han.

I förhandlingarna håller man just nu på att göra upp om hur kompensationen ska se ut. Den svenska staten är mån om att älgarna ska finnas kvar och det som just nu ligger på bordet är ekonomisk ersättning eller utbytesmarker säger Jakob Nygård.

Skulle parterna inte komma överens och Sarek-älgarna skulle bli föremål för jakt kan det innebära att människor kommer att tappa respekten för det som nationalparkerna symboliserar.

– Det här kommer säkert bli så pass publikt så att man kommer reagera hårt på det och den debatten kommer kunna göra att man tappar lite respekt för nationalparksgränser också i största allmänhet, säger Björn Sundgren Jaktvårdskonsulent på jägareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".