Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget i Norrbotten stöttar användandet av samiska

Uppdaterat onsdag 9 december 2015 kl 09.07
Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 06.30
Divisionschef Kristina Nilsson: "Det kändes som en tidig julklapp"
(4:03 min)
Det samiska språkpaketet Giellaskurppo. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Det samiska språkpaketet Giellaskurppo. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.

En ny språkbok ska sprida samiskan bland barn. Berättelser och sånger ska få fler nyblivna föräldrar att bli intresserade av att lära sina barn språket.

I slutet av oktober skickades det nya språkpaketet ut till alla landsting. Det innehåller cd-skivor med berättelser, en sångbok och en tidning där både barn och föräldrar intervjuas. Materialet finns både på svenska och olika samiska dialekter.

Tanken bakom ett projekt och som nu ska spridas med hjälp av bland andra Norrbottens läns landsting är att föräldrar med samisk bakgrund ska bli inspirerade till att lära sina barn deras eget språk, som i vissa fall gått förlorat.

Ett angeläget uppdrag som kändes som en tidig julklapp för den tillförordnade divisionschefen för kultur och utbildning, Kristina Nilsson.

Fem av landets landsting - Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Dalarna och Stockholm - har avtal och kommer att dela ut materialet till intresserade föräldrar.

Men det kräver också att föräldern visar ett eget, aktivt intresse. I projektet som riktar sig till blivande och nyblivna föräldrar med samisk bakgrund har det också tagits fram en poster som är tänkt att hängas upp i väntrummen på barnavård- och mödravårdcentraler.

Först av allt ska dock landstingets egen personal informeras om det här projektet, berättar Kristina Nilsson.

Det var det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra som tog initiativtet till projektet "Giellaskurppo", som språkboken heter. Idén fick de från Sverigefinska ungdomsförbundet, som var först med ett språkpaket.

Det kommer inte göra barnen samisktalande, men tanken är att det ska bidra till, men också ge inspiration och pusha föräldrar till att våga ta steget och lära sina barn samiska.

Projektet har även finansierats av Sametinget och Institutet för språk och folkminnen.

Sáminuorra har också lämnat över rättigheterna för Giellaskurppo till Sametingets språkcentrum, som hädanefter kommer ansvara för eventuell framtida utgivningar och administration. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".