Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Julbaka med Marita Widman

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 07.10
Marita Widman: Jag köper pepparkaksdeg
(0:36 min)
Saffran ger solgula bakverk i vintermörkret. Foto: Marita Widman
1 av 2
Saffran ger solgula bakverk i vintermörkret. Foto: Marita Widman
Marita Widman med sin Norrbottenstårta i radiostudion. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio.
2 av 2
Marita Widman med sin Norrbottenstårta i radiostudion. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio.

Känner du dig less på den färdigköpa pepparkaksdegen? Höj ribban på julgodsakerna med tips från Marita Widman, en av Sveriges bästa amatörbagare.

Så här gör du Maritas saffransstjärna:

Saffransdeg 1 stjärna

2,5 dl mjölk (3%)

25 g röd jäst

1 ägg

400 g (ca 7 dl) vetemjöl special

100 g smör rumstemp

100 g strösocker

1 nypa salt

0,5 g saffran

0,5 msk cognac eller vodka


Fyllning

100 g mandelmassa

50 g vit choklad

2 dl russin

1 ägg till pensling


Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader

Blanda saffran och cognac. Låt det dra – gärna under natten.

Lägg russinen i vatten

Värm mjölk och saffran och värm till 37 grader

Smula ner jästen i en bunke

Tillsätt drygt hälften av mjölken och rör till jästen är löst. Tillsätt sedan resten av mjölken.

Blanda i socker, salt och ett ägg.

Tillsätt mjölet lite i taget.

Skiva ner smöret.

Knåda degen – 10 minuter i maskin/15 minuter för hand – tills den känns elastisk.

Låt jäsa 45 minuter.

Kavla ut degen och klipp ut två runda bitar, ca 24 cm diameter.

Hyvla mandelmassa och vit choklad på ena biten. Lägg på russin.

Lägg den andra biten ovanpå.

Märk ut en cirkel i mitten, ca 12 cm i diameter.

Klipp från ytterkanten mot den cirkel du märkt ut i mitten. Klipp 12 stycken jämnstora bitar.

Ta två bitar bredvid varandra och snurra dem ifrån varandra ett varv. Ta ihop ändarna.

Fortsätt med alla bitar tills du har en stjärna med sex armar.

Låt jäsa på plåt i 40 minuter.

Pensla stjärnan med ägg.

Grädda i 180 grader – 25 minuter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".