Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Analytiker: Lägre malmpriser att vänta

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 12.53
"Risk för nedläggning av järnmalmsföretag"
(2:05 min)
Kirunagruvan.
LKAB och järnmalmsföretag i hela världen pressas av låga malmpriser. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

Överproduktion och sjunkande efterfrågan pressar världens järnmalmsproducenter, bland annat LKAB. Det kommer att leda till nedläggningar, enligt Martin Jansson, råvarustrateg vid Handelsbanken.

Världens största gruvföretag, Anglo American som bland annat bryter järnmalm, gör en omstrukturering som innebär att antalet anställda minskas med 85 000.

– Jag skulle säga att det finns risk för nedläggning av järnmalmsföretag överallt i världen just nu. Det finns en mängd saker som man kan, och som man så klart världen över håller på med nu för att förbättra sin situation. Problemet är bara att om alla håller på lika mycket och alla gör samma saker så är det fortfarande till syvende och sist någon som sitter som Svarte Petter.

Precis som järnmalmsföretag världen över gör LKAB just nu allt för att pressa sina kostnader, bland annat genom personalminskningar, och effektivisering av produktionen.

Nye vd:n Jan Moström håller också på att omorganisera företaget, men frågan är om åtgärderna räcker för att säkra gruvbolagets framtid.

– Det kommer säkert att hända många bra saker som kommer att förbättra LKAB:s situation under den nya ledningen, sedan är det svårt att säga om det kommer att räcka, för det händer mycket i de konkurrerande bolagen i världen just nu.

Långivares och ägares långsiktiga syn på ett gruvbolags situation i ett pressat läge kan avgöra om det ska överleva, och det faktum att LKAB ägs av staten kan gynna företaget.

– Till syvende och sist handlar det om vad staten har för inställning för det här är inte en unik situation, det här har hänt två gånger tidigare i LKAB:s historia, och de gångerna hade ju bolaget gått i konkurs om man inte haft en statlig ägare. Så det är frågan hur staten ser på sitt innehav den här gången.

Låga priser är huvudorsaken till att många järnmalmsföretag brottas med stora problem just nu.

– Det är en väldig missmatch i världen mellan växande produktion av järnmalm och krympande konsumtion i år och även nästa år därför att kinesisk stålproduktion har börjat falla.

– Och i den ekvationen kan priset bara gå åt ett håll och det är lägre priser som är att vänta.

Hur priserna utvecklas på längre sikt är svårt att sia om men Martin Jansson ser just nu inga tecken på att de kommer att stiga under närmaste fyra-fem åren och han ser inget hopp för en återstart av Northlands konkursade gruva i Pajala.

–Nej.

Du tvekar inte en sekund?

–Inte en sekund. Möjligheten att återstarta Northlandgruvan är lika med noll i mina ögon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".