Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LTU-professor: LKAB inte hotat

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 16.15
"De är väl rustade"
(1:57 min)
Pär Weihed
Pär Weihed, professor i malmgeologi vid LTU. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio

Järnmalmsgruvor runt om i världen riskerar att slås ut på grund av överproduktionen och låga malmpriser men LKAB tillhör inte de gruvbolag som kommer att drabbas, enligt Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

– Nej, det tror jag inte, de är väl rustade i en sådan här lågkonjunktur i och med att de har nischprodukter och väl utvecklad levarantör-kund-relation och så vitt jag vet har de inga problem att få avsättning för sina produkter i den är sviktande marknaden.

– På det sättet tror jag att de konkurrensmässigt ligger i fronten när det gäller de järnmalmsproducenter som finns på marknaden.

LKAB:s huvudprodukt är pellets, en högförädlad järnmalmskula som ger mer betalt än finmalen järnmalm, så kallad fines.

Det högre priset på pellets har inneburit att prisfallet på malm inte slagit lika hårt mot LKAB som mot andra järnmalmsbolag.

Men den bilden väntas förändras nästa är då pelletsproduktionen i världen kommer att öka, vilket i så fall skulle göra LKAB mer sårbart.

– Det är svårt att veta hur det kommer att slå på den premie som man får på pellets, men det är så att LKAB sedan länge är stark pelletstillverkare och man har upparbetade relationer med stålverk runt om i världen som vill ha deras pellets.

– Så även om det kommer ut mer pellets på marknaden så ska de slå sig in någonstans, och där tror jag återigen att med en kundvård och en god relation till kunderna, som jag tror LKAB har, så kan de nog möta den konkurrensen.

En stark ägare är en fördel när det råder lågkonjuntur, enligt Pär Weihed.

– Och det får man väl betrakta staten som en stark ägare. Man får ju ändå betänka att LKAB under de goda åren, för inte så länge sedan, levererade in ett antal miljarder i statskassan.

– Och i ett worst case-scenario så kan man väl tänka sig att i så fall får ägaren gå in aktivt med kapital, men där är vi ju inte än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".