Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många kockar tycker att de har koll - men de flesta följer inte lagen

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 05.42
Kocken Emil Spegel: "Frågar någon går det alltid att kolla"
(1:42 min)
Ett av restaurangköken där kockarna är i fullt arbete. Foto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.
1 av 3
Ett av restaurangköken där kockarna är i fullt arbete. Foto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.
Kocken Emil Spegel. Foto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.
2 av 3
Kocken Emil Spegel. Foto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.
Kocken Mona Niska. Foto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.
3 av 3
Kocken Mona Niska. Foto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.

Fler och fler som är allergiska går på restaurang. Ändå är det ännu få restauranger i länet som fullt ut känner till det nya regelverk som trädde i kraft för ett år sedan och som säger att restaurangerna faktiskt ska veta om maten innehåller allergener eller ej.

P4 Norrbotten har besökt ett antal restauranger de senaste veckorna. På tolv av de här restauranger i Luleå, Kalix och Kiruna har vi även pratat direkt med kocken som har lagat dagens lunchrätter.

Väldigt många kockar tycker att de har god koll på vilka slags ingredienser som är viktiga för allergiker att vara uppmärksamma på. De anser sig också följa det nya regelverk som finns kring hur man behöver upplysa kunder om vilka ingredienser som finns i rätterna. Samtidigt är det bara två av de tolv tillfrågade kockarna som visar sig ha full koll på deras lagstadgade skyldighet.

– Frågar någon så går det alltid att kolla. Jag vet ju exakt vad jag har haft i min mat, slår till exempel kocken Emil Spegel fast, när P4 Norrbotten besöker en restaurang i Luleå där han står och förbereder lunchen till dagen därpå.

P4 Norrbotten visar fram allergenlistan där 14 ingredienser som restaurangerna numera måste informera om i alla sina rätter.

Känner du till om du har haft svaveldioxid i maten idag?

– Hur fasiken ska man veta det? Det är ju frågan. Och lupin det vet jag ju inte heller vad det är, säger han.

Ringer det nån klocka om jag säger att det är lupinfrön som man kan ha i bakverk? Det finns nån slags förklaring här, kolla här på baksidan.....

Det är alltså inte helt lätt att hålla fullständig koll på alla de 14 grundingredienserna på allergen-listan och som gäller inom hela EU.

Ägg, fisk, mjölk, nötter exempelvis och lite mer ovanliga som senap, selleri och som sagt även lupin som exempelvis kan finnas i glutenfri pasta. Och svaveldioxid och sulfit som är konserveringsmedel som till exempel gör torkade aprikoser orange istället för brunsvarta. Och som finns även i vin, öl och en del köttprodukter.

Av de tolv restauranger i länet som P4 Norrbotten besökt var det alltså bara två stycken där kocken som lagat dagens lunch kunde svara på kontrollfrågor om vad även de mer ovanliga allergenerna på listan är och används i. Det vill säga att de själva hade koll på listan.

Flera av de kockar som verkligen trodde sig ha bra allergikoll blev överraskade. Mona Niska i Luleå var en av dem som inte hade fullständig koll på hela listan. 

– Jag tycker det är jättebra att få den här. Jag har tyckt att jag varit duktig på allergier, men man kan aldrig bli fullärd. Det är ju så, konstaterar kocken Mona Niska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".