Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utbildning om allergener behövs på restauranger

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 16.03
Birgitta Alstergren: Förståelse för att det är svårt
(3:41 min)
Petter Nyberg och Birgitta Alstergren. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.
Petter Nyberg och Birgitta Alstergren. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio.

För ett år sedan blev alla restauranger skyldiga att upplysa sina gäster huruvida deras mat innehåller ämnen som är särskilt känsliga för allergiker - men få känner till detta.

Petter Nygren, restaurangägare, och Birgitta Alstergren från Astma- och allergiförbundet resonerar om vad som behöver göras bättre.

– Lagkravet är en bra grej, just för att förenkla för alla. Det ska inte vara så att man känner sig otrygg med att gå ut och äta för att man har en allergi, säger Petter Nyberg, en av ägarna till Restaurang Cg i Luleå.

Enligt en undersökning som P4 Norrbotten gjort på 12 restauranger runt om i länet så har så har 10 av 12 kockar bristande kunskap om den mat de lagat innehåller nån ingrediens från den så kallade Allergenlistan.

Birgitta Alstergren på Astma- och allergiförbundet tycker inte att det här håller:

– Ja, 10 av 12 det är för många. Men sen har jag full förståelse för att det är svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".