Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunkontroller av restauranger brister

Uppdaterat onsdag 16 december 2015 kl 16.34
Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 06.04
Miljöinspektör Amanda Johansson i Älvsbyn: Vi har inte hunnit
(1:36 min)
Faktablad som gick ut till alla restauranger i Övertorneå. Foto: Per Lundbäck
1 av 2
I Övertorneå har kommunen kontrollerat samtliga 6 restauangers allergiinformation. Och det här faktabladet har delats ut till alla restaurangerna av miljöinspektören. Foto: Per Lundbäck
Ett av restaurangköken där kockarna är i fullt arbete. Foto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.
2 av 2
Ett av restaurangköken där kockarna är i fullt arbete. Foto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.

Det varierar stort mellan länets kommuner om de har kontrollerat huruvida restaurangerna följer det nya regelverket som ska underlätta för allergiska personer att äta ute.

Av de 10 kommuner som svarat på P4 Norrbottens enkät är det bara 5 som gjort riktade kontroller. Och det trots att Livsmedelsverket sagt att arbetet med allergiinformationen ska vara prioriterat under det här året.

Miljöinspektören Amanda Johansson i Älvsbyn beklagar att tiden inte funnits - ännu.

– Vi har inte hunnit helt enkelt, vi har haft andra projekt inplanerade. Ja, vi har ju fått information av Livsmedelsverket på våra länsträffar så vi borde nog ha prioriterat det lite högre. Men vi planerar att ta det under 2016 istället, säger Amanda Johansson, en av två anställda miljöinspektörer i Älvsbyns kommun.

I Älvsbyn finns det ett tjugotal restauranger och caféer att kontrollera för kommunen tillsammans med allt det andra miljökontrollarbetet som ska göras. Svårigheten för miljöinspektörerna i Älvsbyn har varit att välja ut och göra vissa områden till viktigare än andra, enligt Amanda Johansson.

Inom Övertorneå kommun har man däremot prioriterat allergiinformations-kontrollerna under året och har kontrollerat samtliga 7 restauranger i kommunen. Framför allt har man informerat, förklarar Per Lundbäck, men från kommunens sida har man också gjort formella kontroller.

– Vissa av restaurangerna har skött det väldigt bra också. Och andra har det i matsedeln: så anger de laktosfritt och glutenfritt bland annat på rätterna.

Hur tänker ni gå vidare?

– Det ska ju bli uppföljningar om det finns avvikelser. Det är samma som gäller annars också att alla andra avvikelser ska ju följas upp, säger Per Lundbäck.  

Det varierar alltså i stort mellan om kommunerna har under det här året har kontrollerat eller inte kontrollerat huruvida restauranger, caféer och andra matställen i kommunerna uppfyller den nya informationsskyldigheten som de har att berätta om innehållet i maten de serverar. En skyldighet som P4 Norrbotten rapporterat en hel del om senaste veckan.

Livsmedelsverket som är tillsynsmyndighet för den nya lagkravet och regelverket tycker att kommunerna har haft flera år på sig att förbereda sig för den här nya kontrolldelen, men har i nuläget ingen klar uppfattning om kontrollerna från kommunerna sköts så här dåligt även i resten av landet. 

Miljöinspektören Per Lundbäck förklarar att i Övertorneå har man även gjort uppföljningar under året på alla restauranger. Och just återbesök och uppföljningar av eventuella brister är en del i själva miljökontrollsarbetet, förklarar han.

– Det kan ta olika lång tid, beroende på hur akut det är. I värsta fall kan man ju stänga en restaurang, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".