Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Okunskap om matallergi livsfarligt

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 11.09
"Man hade bara petat bort räkorna"
(3:13 min)
Skaldjur. Foto: Christine Olsson/TT
Skaldjur. Foto: Christine Olsson/TT

Maria Hällgren från Piteå är svårt allergisk mot bland annat skaldjur - något som ställt till problem på restauranger när maten hanterats fel.

Maria Hällgren har haft flera upplevelser av att skaldjur har hanterats på ett sätt som kan vara riskabelt för allergiker.

Under ett besök på ett café i Norrland gjorde personalen i ordning Hällgrens macka med köttbullar - direkt efter hantering av räkor.

– Det jag då upptäckte var att hon bytte aldrig handskar mellan, berättar Hällgren.  

– Det är en livsviktig fråga, jag hade kunnat dö om jag inte hade sett det.

I klippet kan du höra fler exempel på hantering av skaldjur som hade kunnat gå riktigt illa för Maria Hällgren. Du kan också höra hela intervjun här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".