Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jokkmokks kommun klarar inte att följa lagen

Publicerat söndag 20 december 2015 kl 07.51
Socialchefen: Viktigt att vi markerar
(1:38 min)
Jokkmokks kommunhus. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Jokkmokks kommunhus. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Ett 40-tal av Sveriges kommuner har anmält sig själva enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att de inte klarar lagkraven när det ensamkommande flyktingbarn. Jokkmokk är en av de.

Jokkmokk är en av fyra kommuner i Norrbotten som anmält sig själv:

− Jag tycker att det är viktigt att markera att vi inte hinner med vårat uppdrag som är vårt lagstadgade ansvar så att det är tydligt var vi brister. Vi hinner inte med grundutredningarna, och i dagsläget är det 13 ärenden som det gäller, säger Kaisa Björnström, socialchef i Jokkmokk.

Enligt lagen ska de ensamkommande flyktingbarnen grundutredas inom fyra månader, men den stora tillströmningen gör att kommunerna inte klarar av det.

Bland annat ska grundutredningen svara på vilka behov barnen har av vård och stöd och om de kan få det i hem för vård och boende, så kallade hvb-hem, eller om fosterhemsplacering är bättre.

Den pressade situationen gör att kommunerna nu tvingas boendeplacera barnen innan någon utredning gjorts.

− Vi gör en placering och så försöker vi följa upp om det är något av speciell karaktär som vi måste hantera på något annat sätt än den hvb-placering som vi gör.

Far de här barnen illa för att ni inte hunnit göra utredningarna?

− Jag hoppas verkligen att det inte förekommer på något sätt.

Under hela 2014 kom 7 000 ensamkommande flyktingbarn till Sverige, fram till november i år är siffran nästan 32 000 och Inspektionen för Vård- och omsorg har skrivit till regeringen för att göra den uppmärksam på konsekvenserna för kommunerna.

Kaisa Björnström hoppas att regeringen genomför de regelförändringar som SKL Sveriges kommuner och landsting föreslagit för att underlätta asylmottagandet.

− Jag hoppas att man vidtar de åtgärderna ganska snart så att vi får lagändringar så att vi kan hantera det på ett bättre sätt. Sedan är det ju en stor samhällsutmaning, inte bara för Jokkmokk utan för fler kommuner än oss.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".