Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Naturskyddsföreningen: Grönare julbord bättre för miljön

Publicerat torsdag 24 december 2015 kl 10.26
Vegopeppa julmaten
(1:23 min)
Grönsaker. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Grönsaker. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.

Den globala kött-och mejeriproduktionen har länge varit ett hett debattämne när det handlar om klimatpåverkan.

Ett sätt att bidra till ett bättre klimat kan vara att välja vegetariska rätter på julbordet i jul, menar Anna Wolf på Naturskyddsföreningen:

– Man kan försöka vegopeppa sitt julbord lite grann, eftersom köttet är en av dom största klimatbovarna och därför tycker vi att folk kan börja dra ned lite på köttet på julbordet. Även för hälsan men också för miljöns och planetens skull.

I Sverige äter vi ungefär 40 procent mer kött idag än vad vi gjorde på 90-talet, och kring julen så blir det oftast samma mat som serveras på tallriken.

Naturskyddsföreningen uppmanar nu till att välja ett mer grönt julbord i år, med fler vegetariska rätter eller bara mindre kött.

– Jag tror att huvudsaken är att man inte känner att man byter bort något som man vill ha utan att man istället lägger till saker som är roliga och gör att det känns som en kul förändring, och inte bara att man ska avstå från saker, säger Anna Wolf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".