Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler nyttjar rotavdraget

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 05.45
Henrik Westerlund: Händer att kunden blir lidande om företaget är sent ute.
(1:36 min)
En kakelsättare sätter kakel i ett badrum som renoveras. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
En kakelsättare sätter kakel i ett badrum som renoveras. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Att nyttja ROT-avdraget blir allt vanligare. I Norrbotten gjordes rotavdrag för 325 miljoner kronor under 2014. Då reglerna ändras efter årsskiftet är det många som använt sig av avdraget under hösten för att ta del av den högre bidragsdelen, vilket märks hos Skatteverket som hanterar ärendena.

Att nyttja rotavdraget har de senaste åren ökat och i de fyra nordligaste länen betalades 1,3 miljarder ut i rotavdrag ut under 2014. Om ansökningarna fortsätter strömma in som det gjort hittills i år kommer det att bli en rejäl ökning även under 2015.

– Under sommaren och hösten har vi sett en större ökning än normalt, ungefär 20 procent mer under hösten jämfört med samma tid 2014, säger Henrik Westerlund som är verksamhetsutvecklare hos Skatteverket.

Men från nästa år ändras reglerna, vilket innebär att de som ska använda sig av rot måste ha betalat sina fakturor innan årsskiftet för att få göra avdrag på halva arbetskostaden. Detta till skillnad mot 30 procent som det nya avdraget är.

För företagarna ska ansökningarna vara inne hos Skatteverket innan den sista januari för att få det högre avdragsdelen.

– Har man utfört jobb och fått betalt för det efter 1 april 2015 så måste man använda Skatteverkets e-tjänst, så det är hög tid att anmäla sig till den så man kan begära ut pengarna. Har man inte skickat in anmälan innan 31 januari 2016 kommer pengarna att brinna inne, säger Henrik Westerlund.

Om företagaren inte skickar in anmälan i tid kan det bli kunden som blir lidande och får mindre pengar i rotavdrag.

– Det händer att kunden kommer i kläm om företaget är sent ute, säger Henrik Westerlund verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

ROT-avdrag i kronor/län under 2014:

  • Jämtland: 175 mkr
  • Västernorrland: 366 mkr
  • Västerbotten: 382 mkr
  • Norrbotten: 325 mkr

Fördelat per invånare:

  • Jämtland: 1 400 kr/ person
  • Västernorrland: 1 500 kr/ person
  • Västerbotten: 1 450 kr/ person
  • Norrbotten: 1 300 kr/ person
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".