Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avgörande dag för flera småskolor i Luleå

Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 07.05
Skolförslag som väckt starka protester
(1:27 min)
Anita Nilsson höll upp en skylt med orden "Skärp Er" under lördagens karneval. Foto: Jon Hedström/SR Norrbotten
En karneval mot skolnedläggningar anordnades i Luleå i november 2015. Foto: Jon Hedström/SR Norrbotten

Senare idag kommer tjänstemannaförslaget till ny skolstruktur i Luleå att bli offentligt. Under hela hösten har utredningsarbetet pågått, under livliga föräldra- och elevprotester från de skolor som pekats ut för nedläggning.

Och frågan är om egentligen någonting ändras i sak idag.

Så sent som fredagen före julhelgen gick de styrande Socialdemokraterna ut och drog tillbaka två högstadieskolor från sitt eget utredningsuppdrag till tjänstmännen, nämligen Sunderbyns högstadium, Kråkbergsskolan, och Hertsöns högstadium – bland annat på grund av de synpunkter som kommit in till utredningen.

Carina Sammeli, barn och utbildningsnämndens socialdemokratiska ordförande skrev samma dag på partiets hemsida:

"Utifrån de synpunkter vi fått in och den intensiva expansion som sker i kommunen, säger vi nej till att lägga ned högstadieskolor i samband med beslut om Framtidens skola i februari."

Kvarstår: Nedläggning för åtta av de från början 10 utpekade skolorna. Det är i alla fall vad som tros finnas med i dagens utredningsförslag. Allt annat är en överraskning.

Det var redan i före sommaren som "Målbilden för en ny skolstruktur" – det som kallas Framtidens skola – antogs av kommunens högsta politiska organ, kommunfullmäktige.

Där pekades bristen på legitimerade lärare ut som den stora utmaningen de kommande tio åren, samtidigt som kommunen växer. Och då behövs större skolor: "...skolenheter med tillräckligt elevunderlag, som möjliggör heltidsanställning och ökad kollegial samverkan", som det står i fullmäktiges beslut.

Efter sommaren offentliggjordes sen det konkreta utredningsuppdraget: tio mindre skolor läggs ner och storskolor byggs istället.

Resultatet: En tjänstemannautredning som alltså läggs fram idag och som politikerna i barn- och utbildningsnämnden ska besluta om på sammanträdet 22 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".