Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så här ser skolförslaget i Luleå ut

Uppdaterat torsdag 7 januari 2016 kl 15.30
Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 13.07
Föräldern Liv Shange: Det värsta är att man verkar satsa på att förstöra
(0:44 min)
Nedläggningshotade Svartöstadsskolan omfamnas i en stor masskram - en av många protesthandlingar under hösten i Luleå. Foto: Kalle Andersson/Sveriges Radio.
Nedläggningshotade Svartöstadsskolan omfamnas i en stor masskram - en av många protesthandlingar under hösten i Luleå. Foto: Kalle Andersson/Sveriges Radio.

Idag presenterades utredningen Framtidens skola i Luleå. Förslaget till förändrad skolstruktur ska nu skickas ut på remiss fram till 20 januari. Sedan ska det behandlas politiskt av barn- och utbildningsnämnden den 22 februari och av kommunfullmäktige den 4 april.

Syftet med utredningen har enligt barn- och utbildningsförvaltningen varit att se över hur Luleå kommun kan samla verksamheten i större enheter. Detta för att enligt kommunen klara fortsatt hög kvalitet och för att kunna rekrytera behöriga lärare.

Förslaget som nu går ut på remiss innebär att:

Bergnäset/Sörbyarna

 • Elever i Klöverträskskolan går till skolan i Alvik från hösten 2016
 • Pedagogisk omsorg kan erbjudas för barn i fritidshemsålder i Klöverträsk från hösten 2016.  
 • Ny f-6 skola för ca 450-500 byggs i anslutning till Bergsskolan för elever från Mandaskolan och Hedskolan, klar 2023.
 • Mandaskolan anpassas till förskola med 6-8 avdelningen. Förskoleverksamhet i Klippans förskola överförs till Mandaskolans förskola 2024.

Gammelstad

 • Ny f-6 skola för ca 450-500 byggs i anslutning till Stadsöskolan för elever från Öhemsskolan, Mariebergsskolan och Kyrkbyskolan, klar 2021.

Sunderbyn

 • Elever från Kläppenskolan f -5 går till Hemängsskolan från hösten 2017. Hemängsskolan får utökade lokaler.
 • Samtliga elever i år 6 i Sunderbyn går till Kråkbergsskolan som blir en 6-9 skola från 2017.
 • Kläppenskolan byggs om till förskola 6-8 avdelningar. Förskoleverksamhet på Kläppbacken, Arealen och Lantmätaren överförs till Kläppenskolans förskola från hösten 2018.

Örnäset

 • Elever från Svartöstadsskolan f-6 går till Örnässkolan f -9 från hösten 2016.
 • Anpassning av Berget (del av Furuparksskolan) till förskola 5-6 avdelningar 2017-2018.
 • Om-/tillbyggnad av Haga och Knöppelåsens förskolor, 6-8 avdelningar 2018-2019.
 • Förskoleverksamhet på Lövskatan, Skurholmen, Stubben och Ur o skur Tallroten överförs till Berget alternativt Haga/Knöppelåsens förskolor.

Råneå

 • Elever från Vitåskolan går till Råneskolan från hösten 2016.
 • Pedagogisk omsorg kan erbjudas för barn i fritidshemsålder i Jämtön och Vitå från hösten 2016.  

Centrum

 • 7 – 9 skola i centrum planeras för ca 500- 700 elever, klar 2025. Expansion och förtätning i centrum samt kommunens totala tillväxt påverkar gymnasiebyns behov av lokaler. Det innebär behov av en ny grundskola i centrum.

Kommunen skriver att bakgrunden till förändringsarbetet inom skolans område är att Luleå växer och kommunen planerar för 2 000 fler barn och ungdomar om tio år. Detta i kombination med en stor lärarbrist och omfattande pensionsavgångar.

– Utifrån de förutsättningar vi har och de utmaningar som står för dörren är det viktigt att vi planerar för och är förberedda att vidta åtgärder för att klara vårt uppdrag, säger skolchef Karina Pettersson-Hedman.

Förslaget ska beslutas av barn- och utbildningsnämnden den 22 februari 2016, därefter i kommunfullmäktige 4 april.

En tidplan kommer att tas fram för samtliga skolor som berörs av beslutet.

Remissinstanser är barn- och utbildningsförvaltningens personal, föräldraråd, elevråd, fackliga organisationer, intressegrupper, intresseorganisationer samt övriga förvaltningar. Den 21 januari lämnas förslaget över till barn- och utbildningsnämnden.

I en kommentar till förslaget om framtidens skola i Luleå kommun skriver Liberalerna att det är ett hårt slag för landsbygden. De saknar också konkreta åtgärder för att göra läraryrket attraktivt i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".