Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobil magnetkamera kortar cancerköer

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 06.52
En del patienter blir lite förvånade
(1:59 min)
Trailern med magnetkameran har hyrts in av landstinget. Den har bidragit till att köerna kortats för mr-undersökningar.
1 av 2
Trailern med magnetkameran har hyrts in av landstinget. Den har bidragit till att köerna kortats för undersökningar. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio
Maria Bergkvist, länschef bild- och funktionsmedicin, NLL Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio
2 av 2
Maria Bergkvist, länschef bild- och funktionsmedicin, NLL Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio

Kötiden för bland andra cancerpatienter som ska genomgå undersökning med magnetkamera kommer att minska i Norrbotten. Landstinget har hyrt in en trailer med mobil utrustning, som ställts upp på parkeringen vid Sunderby sjukhus.

Landstinget har tre magnetkameror så kallade MR-kameror vid sjukhusen i Gällivare, Piteå och i Sunderbyn, men efterfrågan på MR-undersökningar ökar hela tiden och kapaciteten räcker inte till. Det trots att man både i Piteå och vid Sunderby sjukhus använder MR-kamerorna även under kvällstid, flera dagar i veckan.

– I dag så är det så att en patient kan få vänta upp till sex månader på en undersökning och det är ju absolut för lång tid, säger Maria Bergkvist, landstingets verksamhetschef för bild- och funktionsmedicin i länet.

Därför har landstinget nu hyrt en mobil MR-kamera, inklusive personal, som står på parkeringen vid Sunderby sjukhus. En del patienter blir förvånade när de får klart för sig att de måste gå ut på parkeringen för att få sin undersökning.

– En del har väl haft lite svårt att förstå. Vi såg under de första dagarna att patienter kom upp till röntgen och anmälde sig, men sedan har det ändå rullat på ganska bra, säger Maria Bergkvist.

MR-kameran i trailern på parkeringen har bara varit igång några veckor, men redan har många undersökningar gjorts där.

– Ja, vi har gjort det här under en pilot under december, under två veckor och då var det ungefär 250 patienter. Det har ju minskat den kö vi har och det kommer vi att fortsätta att jobba med.

Den inhyrda MR-trailern bekostas huvudsakligen med pengar som staten anslagit till landstingen för att snabba på behandlingen av cancerpatienter och Maria Bergkvist räknar med att den kommer att stå kvar på parkeringen flera år framåt.

– Tanken är så att vi hoppas att det ska bli så på det viset, säger Maria Bergkvist.

Men går det inte att bygga en likadan kamera inomhus i stället?

– Vi har inte stå stora utrymmen att sätta in en magnetkamera i Sunderbyn och att vi vill att en till magnetkamera ska vara just i Sunderbyn, det är för att befolkningen finns här, trycket är så stort.

–Nu planerar man en utbyggnation av Sunderby sjukhus men det är flera år framåt i tiden så jag tror att vi måste ha den här lösningen, för vi ser att efterfrågan till en MR-undersökning, den bara ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".