Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Beowulf minings vd tror på gruvstart i Kallak

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 16.27
Kurt Budge: Det finns skäl att tro att det går vägen
(2:15 min)
Kurt Budge, vd för Beowulf mining, som vill starta gruvdrift i Kallak.
Kurt Budge, vd för Beowulf mining, som vill starta gruvdrift i Kallak. Foto: Per Vallgårda, Sveriges Radio

Tidigast i februari väntas regeringen avgöra om brittiska Beowulf mining ska få tillstånd att driva en järnmalmsgruva i Kallak väster om Jokkmokk.

Blir det ja hoppas vd:n Kurt Budge att gruvan ska vara igång om fyra till fem år och det finns flera alternativ för hur malmen i så fall ska transporteras.

– Vi ska titta på transport med lastbilar, järnväg, med pipeline eller transportband, och vi ska försöka hitta den metod som ger minst miljöpåverkan, säger Kurt Budge.

Beowulf minings vd besöker just nu Norrbotten för att bland annat i morgon träffa kommunföreträdare i Jokkmokk. På onsdag ska han ha ett möte med Bergsstatens chef, bergmästare Åsa Persson i Luleå.

Någon träff med ordförandena för de samebyar som är motståndare till gruvplanerna blir det inte den här gången.

De är upptagna med renskötsel just nu och det har varit svårt att få till ett möte, säger Kurt Budge, men han säger att han ser fram emot att träffa dem längre fram.

Kurt Budge ger rader av intervjuer till medier i Norrbotten under sitt besök och det budskap han vill förmedla är tydligt: Dagens Beowulf mining är ett helt annat bolag än för ett par år sedan och har en helt ny ledning.

Bolaget hamnade ordentligt i blåsväder i samband med protestaktionerna mot provbrytningen i Kallak sommaren 2013.

Beowulfs dåvarande ordförande Clive Sinclair Poulton hade på frågan vilken hänsyn man tog till lokalbefolkningen svarat "What local people", alltså "vilken lokalbefolkning".

–Det var inte jag som sa de orden, säger Kurt Budge.

Han säger att företaget har en helt annan attityd till lokala intressen än tidigare. –Vi vill vara delaktiga i samhällets utveckling och ha en ansvarsfull dialog med alla parter, säger han.

Enligt Kurt Budge har Beowulf mining inga problem att hitta investerare till Kallakprojektet, även om många avvaktar den svenska regeringens besked om bearbetningskoncession innan de går in med pengar.

Gruvbolagets vd är övertygad om att regeringen kommer att säga ja till gruvprojektet:

–Jag är gruvingenjör, jag är glaset är halvfullt-typen och mycket optimistiskt lagd och jag anser att vi har skäl att tro det, vi har lagt fram ett genomarbetat underlag, och både länsstyrelsen och Bergsstaten har det senaste halvåret sagt ja till bearbetningskoncession. Med de bitarna på plats tycker jag det finns skäl att tro att det går vägen.

Per Vallgårda, P4 Norrbotten 
per.vallgarda@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".