Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#P4Bönder

Försenat stöd drabbar länets bönder: "Oro och irritation"

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 17.08
LRF: Kommer skapa stora problem för bönderna
(1:50 min)
Herbert Nyman. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Herbert Nyman ledamot i LRF Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Det råder stor irritation bland länets bönder. Det efter att jordbruksverket senarelagt kompensationsstödet till bönderna som kan innebära likviditetsproblem.

–Oro och irritation som vi känner som bönder för att staten inte tar sitt ansvar och ser till att betala ut ersättningen som normalt sätt alltid betalats ut på höstsidan och nu signalerar man ska komma ut kanske först sent under våren och det kommer skapa stora problem för bönderna och deras likviditet. Alltså svårigheter med att betala räkningar framöver, säger Herbert Nyman på LRF Norrbotten.

Kompensationsstödet som vanligtvis delbetalas i oktober och slutbetalas i december har senarelagts vilket sätter länets bönder i en knipa. Likviditetsproblem gör att man får problem med att betala räkningar och vissa får till och med ta banklån för att hålla sig flytande. Han ser till Finland där man inte haft några problem alls.

–Det är ju EU:s jordbrukspolitik och det här stödet är en del av det. Finland och ett antal andra EU länder har just den här stödformen och fått sitt stöd utbetalat, säger Herbert Nyman.

Jordbruksverket menar att man har kommit ut med den här informationen tidigt, redan i februari 2015 men förstår samtidigt böndernas irritation.

Anledningen till förseningen är att EU-kommissionen inte godkände det svenska regelverket och att man då fick göra om helt vilket påverka utbetalningen.

–Det första utkastet till landsbyggdsprogrammet Sverige skickade till kommissionen godkändes inte helt enkelt. Departement och myndigheter fick då utforma stödet på nytt och det är framförallt det som har orskat den här förseningen, säger Anders Egonsson, divisionsdirektör på jordbruksverket. 

–Vår ambition är att det ska komma ett förskott i oktober och att en slututbetalning ska komma i december. Nu är det ju så att man ger sig på och ändra i kompensationen även avseende 2016 så där vet vi inte exakt vad som kommer att hända, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".