Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalen utbildas för köttfri dag

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 16.10
Kostchefen: Det är ingen stor grej
(1:56 min)
Jeanette Everos, kostchef Luleås skolor
Jeanette Everos, kostchef Luleås skolor Foto: Per Vallgårda, Sveriges Radio

Personalen i Luleås skolkök ska få specialutbildning för att utveckla den vegetariska matlagningen. Bakgrunden är den köttfria dag i veckan som införs i skolorna från och med den här terminen.

Idag var det premiär och lågstadieeleverna på Östra skolan hade inga problem med den rätt som stod på menyn:

– Det är någon rotfruktsgryta, någon rotsaksgryta, något sådant. Det ser gott ut, säger Aaron Jakobsson som går i andra klass.

När han smakat fick han det bekräftat, det var gott, tyckte han.

Och Aaron har inget emot att få vegetarisk mat en gång i veckan i skolan.

Beslutet om en köttfri dag i veckan i Luleås skolor fattades av kommunfullmäktige i i november.

Syftet är både att värna klimatet och hälsan eftersom bland annat Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta mindre rött kött.

Emma Hjelmsson som i dag åt sin lunch i Starens matsal i gymnasiebyn gillar beslutet.

– Jag tycker det är bra för vi har ju överkonsumtion på kött, säger hon

Gymnasieeleven Viktor Juntti tyck bra både om rotsaksgratängen och politikernas beslut.

–Det är skitnajs, det blir bra, säger han.

Fram till nu har det serverats vegetarisk mat omkring en gång i månaden i Luleås skolor, nu blir det alltså en gång i veckan.

Jeanette Everos, kostchef för Luleås skolor, tycker att förändringen inte är så dramatisk, och att för mycket fokus lagts på att ordet köttfri när den genomförs.

– Ja, för mig är det så, jag tycker också att det är en vanlig rätt, det är ingen stor grej med att det är vegetariskt, vi äter olika saker, vi äter fisk, vi äter kyckling och vegetariskt, pannkaka är en favoriträtt som också är vegetarisk.

Personalen i Luleås skolkök ska nu specialutbildas i vegetarisk matlagning.

– Nu till sporlovet kommer det upp en utbildare från Stockholm som bland annat ska prata vegetarisk mat och hur man kan göra spännande vegetarisk mat, säger Jeanette Everos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".