Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förundersökningen mot landshövdingen läggs ned

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 18.10
Miljöjuristen Jonas Christensen kritisk: Ger konstiga signaler
(1:49 min)
Norrbottens nye landshövding Sven-Erik Österberg under första salvan i Kaunisvaaragruvan. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg under första salvan i Kaunisvaaragruvan. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

Förundersökningen om misstänkt tjänstefel av Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg i samband med hanteringen av miljöbrottsanmälningar knutna till Pajalagruvan läggs ned.

Miljöjuristen Jonas Christensen i Uppsala och en privatperson utanför Kiruna polisanmälde landshövdingen i våras efter rapporteringen i flera medier om att misstänkta miljöbrott i samband med gruvdriften i Kaunisvaara åtalsanmälts av länsstyrelsen först efter att Northland gått i konkurs.

Exempelvis kände länsstyrelsen i flera år till att grundvattnet sjunkit åtskilliga meter utanför gruvområdet utan att det anmäldes till åtal för misstanke om miljöbrott.

Jonas Christensen är besviken över att utredningen nu läggs ner. 

– Det ger väldigt konstiga signaler ut till tillsyns-Sverige. Om det sedan är lagen som ska ändras eller att åklagaren gjort direkt fel kan jag inte säga. Men som regelsystemet är utformat blir man verkligen bedrövad, säger Christensen.

Vice chefsåklagare Mikael Lundquist vill inte låta sig intervjuas om sitt beslut att lägga ned förundersökningen men han säger att fyra tjänstemän, bland andra chefsjuristen och chefen för miljöenheten vid länsstyrelsen, har förhörts. Däremot inte landshövdingen själv.

Mikael Lundquist skriver i sitt beslut att frågan om att åtalsanmäla de misstänkta miljöbrotten eller ej varit av citat komplex natur men han kommer fram till att de skett inom rimlig tid.

Jonas Christensen är kritisk till resonemanget och tror det finns risk för att det kan leda till sämre miljötillsyn, exempelvis i landets kommuner. Han överväger att överklaga beslutet.

– Jag har inte hunnit reflektera över det än men det är inte otroligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".